Zestien adviezen die je leven kunnen veranderen

balancing stones on rocks

Hoe ouder je wordt, hoe meer kleine wijsheden je gaat verzamelen. Lessen die je, waarschijnlijk na een aantal keer op je neus gaan, geleerd hebt. Wat heb ik geleerd in de afgelopen jaren? Onder andere deze zestien frases, waar ik naar leef.

16 adviezen die je leven veranderen visual in rood en groen

1. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook

Iets wat mijn moeder me heeft geleerd toen ik nog maar heel jong was en dat in de huidige maatschappij met phishing, fraude en webwinkeloplichting nog relevanter is. Toen mijn zoon onlangs op AliExpress 150 Pokémon kaarten wilde kopen voor slechts €3,99 hoorde ik mezelf deze zin herhalen. En toen de kaarten kwamen (hij was eigenwijs) en ze bleken toch nep te zijn, leerde ook hij deze belangrijke les. Slechts weinig dingen in het leven die te mooi zijn om waar te zijn, zijn toch waar, dus wees voorzichtig!

2. Investeer alleen voor de lange termijn met geld dat je kunt missen

Vroeger wilde mijn man nog wel eens wat handelen in turbo’s zilver en olie. Elke keer dat hij dat deed voor de korte termijn, liep het mis. De grondstoffen bleken volatiel en het geld verdampte. Ik zag dit en toen ik zelf jaren later ging beleggen en op de korte termijn probeerde te swing traden, liep ik vaak tegen hetzelfde aan. De koers ging toch de andere kant op, mijn posities stonden in de min en ik raakte geïrriteerd, daar ging m’n geld. Pas toen ik voor de lange termijn begon te beleggen, met geld dat ik elke maand kan missen, dat ik geen zorgen meer heb. Immers in de komende 20 jaar gaat die koers echt wel weer omhoog als hij nu laag staat. Zolang ik maar in bedrijven stap die fundamenteel goed in elkaar zitten komt het op die termijn echt wel weer goed.

3. Hoe je één ding doet, doe je alle dingen

Dit is een quote die niet uit eigen koker komt, maar wel één die me nooit meer heeft losgelaten toen ik deze eenmaal had gehoord. Want ik realiseerde me maar al te goed hoe waar dit was. Voorbeeldje? Ik verwisselde nooit de toiletrollen op de houder. Als het rolletje leeg was, liet ik het karton hangen en dan plempte ik de ander er gewoon bovenop. Hups, klaar. Dat deed ik ook met mijn gevoelens, emoties en gedachten. Alles er gewoon bovenop. Laat maar verzamelen die handel. Kledingkast? Gewoon erbovenop. Zooi in een overvolle prullenbak? Aandrukken en weer door. Ik verwerkte niet wat er al was, wat op was of te veel was, ik ging gewoon door. Ook in mijn werk. De ene opdracht nog niet afgemaakt of alweer een ander beginnen. Alles op elkaar. Toen ik me dat realiseerde, zag ik ook dat verandering klein kan beginnen. Door dat ene toiletrolletje te vervangen, kon ik de rest van mijn leven ook stap voor stap veranderen.

hoe je een ding doet, doe je alle dingen visual in roze en groen

4. Bespaar nooit op de dingen die er echt toe doen

Iets wat mijn man en ik altijd tegen elkaar roepen als het gaat over ons huis. We hebben toen we het kochten afgesproken dat we nooit zouden beknibbelen op de woning. Dat komt voort uit de slechte verbouwingen die we hebben gezien toen we op zoek gingen naar een woning. Wat doen sommige mensen hun huis toch aan als ze willen besparen op de kosten van een verbouwing? We waren geschokt en namen ons voor (met onze woning uit 1905) dit nooit te doen. Die lijn trok zich steeds meer door, van ons bed (Ikea matras, I’m sorry maar nee) naar mijn fiets, naar het eten dat we koken (hello organic). Bespaar niet, want je komt geheid later op de koffie. Hier komt een gouwe ouwe: goedkoop=duurkoop, for sure!

5. Tijd kun je maar één keer uitgeven

Auw dat vind ik een pijnlijke. Want ik was vroeger best wel van het tijd verspillen. Dan viel ik weer in een rabbit hole op Instagram en was ik zo twee en een half uur verder zonder iets te hebben gedaan. Ik heb Instagram recent verminderd en daarom gelukkig geen rabbit holes meer. Maar dat wil niet zeggen dat ik mijn tijd nooit meer verdoe. Soms verdoe ik zelfs tijd die productief is. Omdat ik dan niet doe wat ik zou willen doen. Ik heb wel eens opdrachten voor m’n eigen bedrijf gedaan die ik achteraf niet leuk vond of waar ik gewoon niet wilde zijn. Maar ik deed ze dan toch, voor het geld of voor aanzien (meestal een combinatie van die twee) terwijl ik veel liever mijn dochter en zoon uit school gehaald had.

6. Verspil nooit energie aan wat geweest en onveranderbaar is

Dit is een moeilijke, want we zijn als cultuur en als mens vaak geneigd tot het uitvergroten van negativiteit (komt door hoe we in elkaar zitten, onze hormonen doen graag negatief). Dat is niet erg, we doen het onbewust, maar het heeft vaak zo weinig zin. Natuurlijk is het goed om stil te staan bij je gevoel omtrent ongelukjes, nare situaties en andere vervelende dingen, het is alleen zo jammer als je daar niet meer uit kunt komen. Voorbeeldje? Mijn man gooide eens het verkeerde goedje in een verkeerde klepje van een voertuig, reparatiekosten: net zo hoog als de vakantie. Niet vergoed door de verzekering. Hij bleef daar lang in hangen, hoeveel spijt hij had, als hij nou niet dit of dat DAN… Tja, als ik bij m’n geboorte Apple aandelen gekocht had was ik steenrijk, maar zo werkt dat niet. Het goedje zat al in de motor, voertuig al stuk, reparatie moest gebeuren, dus ja… Heeft het dan nut om te blijven hangen in het hele ‘had ik maar’ verhaal? We kunnen het verleden niet veranderen, alleen hoe we er in het heden mee omgaan. Dus ik maak me liever druk om de te betalen garagerekening dan te blijven hangen in ‘had ik nou maar’. As is verbrande turf zeggen we in Drenthe, Oeroude wijsheid, dus.

7. Therapie therapie therapie

Een geluk dat ik als 21-jarige met paniekaanvallen door de huisarts naar een goede psycholoog werd gestuurd. Voor mij haalde dit de therapie drempel totaal weg. Iemand die met je meedenkt, nieuwe perspectieven biedt en je laat zien waar je blinde vlekken zitten, dat vind ik onbetaalbaar. Sommige dingen zie je gewoon alleen niet. Ik zeg hiermee niet dat je blind bent, ik zeg alleen dat er niets mis is met het zoeken van hulp en het praten met iemand. Zelfs als dat in groepsverband is, want ook van groepstherapie kun je veel leren. Therapy baby, it might just change your life!

8. Houd niet koppig vast aan een beeld in je hoofd

Plaats jij wel eens mensen in een hokje? Ik deed het vroeger vaak. Had het zelf niet door, maar ik zette mensen op een plek neer en gaf ze geen ruimte om eruit te komen. Had je me eenmaal voor iets uitgemaakt? Dan vond je dat voor het leven. Hoeveel spijt ook, jij staat in het hokje: ‘afgekeurd wegens onaardig taalgebruik’ en daar mocht je niet meer uit. Ik zette mensen compleet vast, wilde dat ze bleven waar ik ze had, vond de wereld zwart/wit. Wat blijkt nou? De wereld is eigenlijk grijs. Mensen zeggen wel eens dingen die ze niet menen. En mensen zijn veel meer dan het hokje waar je ze in drukt. Dus doe jezelf een plezier, als je weer eens koppig bent, maak wat ruimte voor de binnenwereld van een ander, dan zul je zien dat het vakje wat jij voor ze hebt gemaakt, lang niet altijd past.

9. Je bent je eigen goals

Als we het nog even hebben over Instagram, net als in punt 5, laten we dan ook even kijken naar een vervelend bijverschijnsel hiervan: vergelijking. Daar was ik altijd erg mee bezig. Ben ik net zo dun, net zo gespierd, net zo verzorgd, net zo succesvol? Zijn mijn benen glad genoeg? Mijn armen bruin genoeg? Mijn tassen wel designer genoeg? Terwijl ik bezig was met mijn eigen buik te vergelijken met die spierbonk op de foto’s, was iemand anders met een grotere buik dan de mijne waarschijnlijk al blij met een fractie van mijn postuur. Dus waarom zou ik dan zo ondankbaar afgeven op mijn lichaam, terwijl ik het eigenlijk heel goed heb? Ja mijn armen waren nog niet zo gespierd als die van de fitgirl op Insta, maar ze zijn zeker gespierder dan 4 jaar geleden. Het gaat uiteindelijk om die realisatie, dat jezelf verbeteren stap voor stap gaat, en niet om de obsessie te lijken op iemand anders.

10. Je gevoel klopt ALTIJD

Geen twijfel over hebben. Je gevoel klopt echt altijd, zolang je het destilleert in de vijf basisemoties: blij, boos, bang, bedroefd, beschaamd/schuldig. Die emoties zijn echt en heb je niet voor niets. Ze komen omhoog als je geraakt wordt. Ja en soms zijn die emoties een beetje overdreven, of komen ze uit een traumadeel van jezelf dat je niet herkent, of niet meer van jou is. Maar dat wil niet zeggen dat het niet klopt, dat het weg moet of niet mag bestaan. Het is er en dus zul je ermee moeten dealen. Het wegduwen of er meer bovenop gooien (zie punt 3) heeft geen zin, dan slaat het naar binnen en komt het er op een andere manier uit. Het klopt altijd, omdat het uit een heel authentiek deel van jezelf komt, je kunt het namelijk niet manipuleren of veranderen met je hoofd. Ja soms kun je het een tijdje negeren, of zet je het zo uit dat je het gewoon niet meer hoort, maar dan uit het zich wel op een andere manier. Hoe kun je er beter mee omgaan? Door de realisatie dat het altijd klopt en dat het er dus mag zijn. Dat het zelfs welkom is, omdat het je iets kan vertellen, over jezelf, je gevoeligheden en de situatie. Onderzoek en bevraag je gevoel. Deze vragen kunnen helpend zijn:

– Waar komt dit gevoel vandaan, herken ik dit uit meer situaties in mijn leven?

– Wat zegt dit gevoel en het ontstaan ervan over mij?

– Ben ik over een grens gegaan en voel ik dit daarom nu?

– Is een ander over mijn grens gegaan en voel ik dit daarom nu?

– Welk gedrag laat ik zien als ik me zo zie?

– Is dat gedrag nuttig voor mij?

– Wat doet dat gedrag met een ander?

– Wie is er verantwoordelijk voor dit gevoel? (Hint: het antwoord is altijd dat je zelf verantwoordelijk bent. ALTIJD.)

– Is dit gevoel en mijn gedrag dat voortkomt uit dit gevoel iets dat logisch is voor mijn volwassen zelf?

– Is dit gevoel en mijn gedrag hierbij meer iets voor mijn jongere zelf?

– Kan ik begrijpen dat mijn jonge zelf zich zo voelt?

– Hoe kan ik mijn jonge zelf helpen om beter met deze situatie om te gaan?

als het de auto is praat je maar verder visual in roze en groen

11. Als het de auto is, praat je maar verder

Een quote uit mijn favoriete boek: The Untethered Soul van Michael A. Singer. Een boek dat gaat over vrijheid. Jezelf vrijmaken van de trauma’s in jezelf. Leven met een open hart. Het is echt een boek dat je ogen opent voor het geweld dat we onze eigen binnenwereld aandoen. Één van de uitspraken in het boek is: When it’s the car, then we’ll talk. Het refereert naar een anekdote die Singer vertelt over een werknemer die boos wordt en zich opwindt als haar collega een potlood leent. Dat is háár potlood. Maar het is ook niet meer dan dat, het is maar een potlood. Laat het van je afglijden. Open je hart en laat het door je hart vloeien alsof het water is. Het is maar een potlood. Maar haar hoofd zegt: vandaag is het een potlood, maar morgen is het misschien mijn auto als ik er niet nu een stokje voor steek. Singer zegt leg je hoofd het zwijgen op, het is maar een potlood. When it’s the car, we’ll talk. Voor mij is dit een equivalent van: pick your battles. Laat sommige dingen gewoon voor wat ze zijn, ze zijn het niet waard. Als het de auto is, dan praten we wel verder.

12. Geef je vrienden en familie vaak water

Mensen zijn net planten, ze hebben dingen nodig. Vooral aandacht. Of je ze dan water geeft, of wijn, dat moet je zelf weten, maar een band opbouwen en die water geven, is zo belangrijk. Aan het einde van je leven, als je met pensioen bent en je gloriejaren achter je liggen, wat heb je dan nog over? Waar ben je trots op? Die ene presentatie? Dat overwerk wat die grote klant binnenhaalde? Of de momenten dat je stond te koken voor je vrienden, dat je memory speelde met je kinderen of dat je de laatste jaren van haar leven nog veel tijd met je moeder hebt doorgebracht? Geef je favoriete mensen veel water en zie hoe ze bloeien door jouw aandacht. Daar ga je zelf ook spontaan van bloeien.

13. It’s not how you fall that matters, it’s how you land

Heel vaak zeggen mensen: het gaat om de reis en wat je onderweg ziet, niet om de eindbestemming. En ja, dat is wel waar. Maar als die reis door depressie gaat, of door hardship, dan is het moeilijk te genieten van de weg. Hier is een klein verhaaltje dat ik hoorde in het liedje ‘How you fall doesn’t matter’ van Julian Lamadrid.

If anything sticks, I want it to be true,

and thus I’m going in with this:

a story of a man who is falling from the 54th story of a building

on the way down he whispers to himself:

‘so far so good, so far so good’

but it’s not how you fall that matters,

no,

it’s how you land.

Hoewel het haaks staat op de hele ‘enjoy the journey’ movement, kan ik me er zo goed in vinden. Wat maakt het uit als je mooi valt? Als het vallen goed gaat? Als je landt en te pletter valt, ben je er alsnog niet meer. Dus let erop dat je goed landt. Als je zeker weet dat de landing zacht is, of dat je terug veert aan een elastiek, of een parachute kunt openen, dan kun je gaan letten op de journey. Hoe je er komt maakt niet uit, als je maar weet waar je gaat of wilt landen.

it's not how you fall that matters, it's how you land visual roze groen

14. Het leven doet soms pijn, maar dan moet je doorzetten en aanvallen

Een quote van mijn zoon, die al zo wijs is voor zijn leeftijd. Ik vraag me soms af hoe het kan, maar eergisteren kwam hij met dit pareltje van wijsheid aan. Het leven doet soms pijn. En juist dan moet je het aanvallen en er gewoon doorheen gaan. Hij doelde op het kamp waar mijn dochter enorm tegenop zag. De pijn waar mijn zoon op doelde was haar aversie om van huis (en van mij) weg te gaan. Maar zei hij, ze moest toch gewoon gaan en het aanvallen, want alleen dan zou ze erdoorheen komen. ‘Een leven lang alles vermijden kan niet zusje’ zei hij ‘dan zou je je huis nooit meer uitkomen.’ Doe dus wat je spannend vindt. Zie uitdagingen en ga er dwars doorheen. Het leven doet soms even pijn, maar jij kunt het aan!

15. Soms moet je moeilijke keuzes maken

Weer zo’n wijsheid van zoonlief. ‘Soms moet je keuzes maken die niet leuk zijn’ zegt hij op een dag tijdens het eten als ik zelf voor zo’n keuze sta. Bijvoorbeeld niet meegaan naar een feestje omdat je hond ziek is. Of een reisje laten schieten voor een afspraak die al maanden stond en heel belangrijk is voor een ander. Soms sta je voor een dilemma waarin je weet wat de juiste keuze is, maar die eigenlijk niet wil maken. Ga dan voor de moeilijke keuze, hoe vervelend ook. Aan het einde van de rit zal het je meer opleveren dan het korte termijn geluk.

16. Zelfzorg staat soms gelijk aan discipline

Ik moet streng voor mezelf zijn. Want ik wil graag blijven zitten tot 12 uur ‘s nachts, lekker schrijven of tv kijken of met de hond knuffelen. Dat vind ik heerlijk. Alleen dan ben ik de dag erna moe. Kan ik niet uit bed komen. Kan ik ‘s avonds weer niet slapen, ga ik nog later naar bed, ben ik de tweede dag nog slechter en kan ik minder goed werken, waardoor ik ‘s avonds pas weer opleef, nóg later naar bed ga en de derde dag helemaal gaar ben… Geen fijne cirkel. Dus hoe fijn ik het ook vind om lekker te nachtbraken, hoe graag ik ook blijf zitten. Hoe zeer ik ook een avondmens ben, ik moet mezelf op tijd naar bed sturen. En daarvoor heb ik discipline nodig. En moet ik veel NEE tegen mezelf zeggen. Nee, niet nog een koekje, nee niet nog een filmpje, nee niet nog een blazer kopen. Nee. Omdat ik van mij houd. Voor mijn eigen bestwil. Morgen bedank ik mezelf hiervoor. En ja inderdaad, de volgende dag ben ik altijd dankbaar.

Bonustips

Praktische zaken:

  • Kijk eerst of er papier hangt, voordat je op de W.C. gaat zitten.
  • Pas de kleding niet als je het niet kunt of wilt betalen.
  • Als de schoenen niet lekker zitten in de winkel, koop ze dan niet.
  • Lipstick gaat uit je kleding als je er onverdunde Dreft op doet.
  • Als het kapot is, kun je het repareren. Dat geldt voor relaties en voor naaldhakken.
  • Als hij je zou willen zien, zou hij bellen of appen.
  • Leen NERGENS voor, behalve als je een hypotheek voor je huis afsluit.
  • Accepteer geen cookies, ze hoeven niet alles van je te weten.
  • Zwart past overal bij, behalve bij je humeur.
  • Je moet prikken in de bolle kant van het ei.

prik in de bolle kant van het ei visual roze en groen

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 ⁄ 2 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X