Waar staat Namasté voor?

Waar staat namasté voor

Vorige week werd ik door een studente na de yogales aangesproken. Ze vond het vervelend om na elke les Namasté te moeten zeggen. Of dit ook anders kon? Want ze wilde niet gedwongen worden om iets te zeggen wat ze niet wilde zeggen. Nu krijg ik vaak creatieve vragen, maar voor mij was dit de eerste keer dat deze voorbij kwam. Toen ik haar vroeg waar haar moeite met Namasté vandaan kwam, keek ze me ernstig aan en zei “ik vind het lijken op Amen en ik wil niet in god gaan geloven.”

Dat deed me nadenken. Het afsluiten van een les met Namasté is zo’n gewoonte geworden, dat het voor mij de normaalste zaak van de wereld is. En dat ook de betekenis voor mij heel helder is. Dat andere mensen dit niet weten of voelen, gaf me reden om weer eens na te denken over dit gebaar na de les.

Begroeting

Namasté is een begroeting die je in India en Nepal veel op straat kunt horen. Mensen buigen licht het hoofd, handpalmen tegen elkaar. Ze begroeten elkaar op deze manier. Het is geen groet zoals deze bij ons bekend is. Wij groeten door de ander een goede morgen of dag te wensen. Maar met Namasté groet je de ander door een blijk van erkenning te geven voor diens ziel. Door een moment stil te zijn bij de essentie van de ander. De betekenis van Namasté komt voort uit het woord ‘nam’, dat in het Sanskrit ‘buigen’ betekent. Letterlijk zeg je dus ‘ik buig voor jou’.

De figuurlijke betekenis

De figuurlijke betekenis is moeilijker te duiden. Veelgebruikte termen zijn ‘Het licht in mij ziet het licht in jou’ of ‘Mijn ziel eert jouw ziel’. Wat deze verklaringen gemeen hebben is dat ze een element van erkenning in zich hebben. Ze geven beide blijk van het echt zien van een ander, stilstaan bij de diepere lagen van de mens die je groet. Het is als het ware toegeven dat je in de ander meer ziet dan enkel de mens. Dat je de bron van liefde en energie die voor je staat ziet en erkent dat deze hier nu helemaal mag zijn. Tegelijkertijd eer je jezelf door ook te erkennen dat jij dit licht in je draagt. Door uit te drukken dat jouw ziel de ziel van de ander ziet, geef je ook uiting aan het feit dat alles één is. En dat iedereen gelijk is.

Terug naar Amen

Het woord Namasté kan in het hindoeïsme ook gebruikt worden om de goden te begroeten. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom na de les de functie van Amen heeft (wat letterlijk ‘het zij zo’ betekent.) Daarom vroeg ik mijn studente om de keer erop na te denken over wat ze me wel zou willen zeggen na de les, als ze uit alles mocht kiezen. Ze hoefde niet na te denken en riep direct ‘dankjewel natuurlijk!’ En daarin ligt voor mij de essentie van het woord Namasté.

Een uiting van dankbaarheid

Het gebaar dat Namasté met zich meebrengt, is meer dan een simpele begroeting of een aankondiging van het einde van een les. Met Namasté kun je na de yogales laten blijken dat je helemaal in het hier en nu was tijdens de les. Dat je daardoor ook je eigen essentie en die van je docent hebt gezien en dat je daar dankbaar voor bent. Je eert de energie die je zelf in de les hebt gestoken en de energie van je docent. Het is een uiting van respect en dankbaarheid.

Mijn licht, eert jouw licht

Met mijn studente sprak ik af dat ze gewoon dankjewel zou zeggen na afloop van de les. En met mezelf sprak ik af om in het vervolg Namasté heel bewust te gaan gebruiken. Door na te denken over mijn intentie en te proberen deze heel bewust in de begroeting te leggen. Ik gebruik Namasté als afsluiting om iedereen die meedeed met de les te bedanken voor hun inspanning en energie. Om ze te bedanken dat ze de mat op zijn gestapt en dat ze aanwezig waren in het moment. Ik erken alle mooie lichamen en mooie zielen die ik mocht zien. Ik ben ze dankbaar dat ze me de eer geven om hen te mogen onderwijzen. Dat ze me de kans geven om te mogen genieten van het geven van een mooie les.

Ik zie het licht in hen en eer dat met het licht in mij.

Wat betekent namaste

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 × 4 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X