How To Stop Feeling Like Shit – Doorbreek Je Patronen En Vind Je Geluk

How to stop feeling like shit

“Begin 2007 was het dieptepunt in mijn leven.” Zo start het boek ‘How to stop feeling like shit’ van Andrea Owen. Een boek met als ondertitel ’14 manieren om zelfdestructieve gewoonten te veranderen’. Nu zul je misschien denken dat dit boek niet voor iedereen is, immers niet iedereen voelt zich ‘als shit’ en niet iedereen heeft ‘zelfdestructieve gewoonten’, toch? Misschien heb je nooit een dieptepunt gehad in je leven, zoals Andrea, misschien heb je niet het idee dat je iets zou kunnen veranderen om je leven te verbeteren. En juist daarom is dit een boek dat de moeite waard is om op te pakken!

Hardnekkige negatieve patronen

Toen ik gevraagd werd mee te doen met de blogtour van het boek, was ik enthousiast maar ook gezond kritisch. Als iemand die al veel op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp heeft gedaan, heb ik menig boek in deze categorie verslonden. Ik ben wat je noemt ‘zelfhulp-vedette’ en vind dat ik een goed beeld heb van wie ik ben, wat me drijft en wat er ten grondslag ligt aan mijn gedrag. Met een nieuwsgierige blik en open mind heb ik daarom het boek van Andrea gelezen. Een boek dat me al gauw zoveel plezier ging doen, dat wegleggen moeilijk werd. De schrijfstijl van Andrea is grappig, nuchter en heel persoonlijk. Alsof ze naast me op de bank zit met een kop thee neemt ze me mee door de wereld van mijn vastgeroeste gewoontes. Een aantal van die gewoontes zelfs zo vastgeroest dat ik ze niet direct had herkend. Wauw, eyeopener!

Het boek bespreekt 14 gewoontes

En bespreekt ook hoe deze te doorbreken. De hoofdstukken zijn achter elkaar te lezen, maar ook als apart staand onderwerp. Dat is perfect, want zo wordt het boek ook een naslagwerk voor als ‘die ene gewoonte’ weer opspeelt. Of als steun voor je vrienden en familie als je een patroon kristalhelder bij iemand anders naar boven ziet komen. Is dat confronterend? Ja ontzettend! Andrea laat geen steen liggen en draait alles om zodat je ook tot de ‘nitty-gritty’ delen van jezelf komt die je liever niet wilt zien. Ze houdt je een spiegel voor op een charmante wijze, waardoor je ook met humor kunt kijken naar die patronen, die je beter los zou kunnen laten.

Waar je dan aan moet denken?

Nou wat dacht je van ‘jezelf als oud vuil behandelen’, ‘er even niet bij zijn’, ‘opzitten en pootjes geven’ of ‘laat mij het maar even doen’? Geen idee wat je je daarbij moet voorstellen? Laat me je meenemen in twee van mijn lievelingspatronen:

‘Er even niet bij zijn’

Ik zit voor de houtkachel. Het geluid van knisperende houtjes en brandend vuur kan me altijd direct helpen om naar binnen te keren en daar eens te onderzoeken hoe ik me nou echt voel. En dat doet pijn. Van binnen is een mengeling van angst, verdriet en eenzaamheid aanwezig. Afgemaakt met een vleugje schaamte, want wie wil er nou echt toegeven zich zo te voelen? Omdat ik dit een rotgevoel vind en ik eigenlijk geen zin heb die confrontatie aan te gaan en ermee te zitten, gaat mijn onderbewustzijn op zoek naar de makkelijkste en snelste manier om hiermee om te gaan, afgeleid te raken en hier voor iets anders in de plaats te voelen. Ik wil ‘er even niet bij zijn’. Ik wil mezelf verdoven zodat deze gevoelens niet zo aanwezig zijn. Dus ik grijp naar de chocola. Kort voel ik me beter, dan komen nieuwe gevoelens binnen, gevoel waar ik beter mee om kan gaan. Woede, schuld, schaamte, maar dan gericht op mezelf en het eten (ah daar is dan ook patroon mezelf als vuil behandelen en overmatig kritisch op mezelf zijn.)

Ik verdoof mezelf om niet te hoeven voelen.

In het hoofdstuk hierover biedt Andrea 8 hulpmiddelen om hier beter mee om te gaan. Waaronder accepteren dat het gevoel er is en je er op gecontroleerde momenten aan over te geven. Dat vind ik een mooi idee en ik neem me voor in het vervolg eenzaamheid in te plannen als ik het voel opkomen. Mezelf gewoon dat moment te gunnen om even te hangen in mijn eigen gevoelens. Alleen het voornemen al geeft me vrijheid, alsof ik mezelf ineens toestemming geef om het te mogen zijn.

‘Jezelf vergelijken tot je erbij neervalt’

Letterlijk. Neervallen. Ik open Instagram en zie daar fitgirl A met haar blokjesbuik en fitgirl B met haar onwijs gestroomlijnde lichaam. Wauw, mag ik dat ook hebben alsjeblieft? Objectief gezien begrijp ik dat iedereen die naar mij kijkt zal zeggen dat ik dat al heb. Ja ik heb lijntjes over mijn buik en ja ik heb biceps die niet in een gemiddeld Zara shirtje passen, maar als ik in de spiegel kijk zie ik dat niet. Wat ik zie is een hangbuik, dunne spagheti -armen en een altijd te dunne kont. Ik kan nooit maar dan ook nooit tevreden zijn met dat wat ik zie. Het kan altijd gespierder, mooier, beter, dunner. Ik heb wat je noemt een serieus complex. Nu weet ik dat gelukkig van mezelf en kan ik het relativeren. Ik weet dat ik mezelf niet goed zie, ik weet dat het niet de waarheid is, ik weet dat ik moet blijven eten. Maar heel soms gaat het mis. En dan eet ik te weinig. En dan val ik flauw. Omdat ik mezelf heb vergeleken met supperdunne ongezonde lijven, die anders werken dan mijn lieve lijf.

Ik vergelijk mijn leven met dat van anderen en concludeer dat het mijne minder goed is.

Wauw wat een onzin. Dit is totaal niet wat me dient. Andrea geeft je praktisch advies om hiermee om te gaan. Ze zegt namelijk helemaal niet dat je moet stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. In tegendeel, je mag gerust doorgaan. Maar ze spoort je wel aan om je hiervan bewust te zijn. Om dit gedrag te zien bij jezelf. En om te werken aan je eigen geluk door het vieren van je successen en door zelf iemand te worden waar anderen zich mee vergelijken. Ook jij hebt een droomleven! Laat je inspireren door wat je bij anderen ziet, laat het je motiveren, in plaats van degraderen.

In het boek vertelt Andrea je precies hoe jij je zwaktes kunt gaan inzetten als je sterkste punten.

Ook jij kunt de beste versie van jezelf worden. Je beste en gelukkigste leven leven. Je altijd goed voelen. Ook jij kunt stoppen met je shit voelen. En dit boek gaat je daar zeker bij helpen!

How to stop feeling like shit

Benieuwd geworden naar de patronen die jij kunt doorbreken? Hulp nodig omdat je vastzit in een negatieve spiraal? How to stop feeling like shit is nu uit en kun je bestellen via deze link. Oh en doe je beste vriendinnen een plezier, bestel er direct 1 extra voor hen. Als ze zich vergelijken met jouw geluk nadat je dit boek hebt gelezen, kun je ze direct helpen bij het doorbreken van hun eerste patroon!

De volgende post van deze tour vind je op: www.blogenbeauty.nl. Enjoy!

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
14 + 22 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X