FODMAP dieet – kom snel en makkelijk van je PDS af

FODMAP vriendelijke keuken

Huh, welk dieet? Als dat je eerste vraag was toen je de titel van deze post zag dan begrijp ik dat totaal. FODMAP is een vreemde term, logisch, ik snap je. Toch kon dit nog wel eens de oplossing zijn voor al je darmklachten. Blijf even bij me en ik leg je uit waarom.

FODMAP is een afkorting

Zelf maakte ik halverwege vorig jaar kennis met FODMAP, toen mijn eigen darmklachten echt serieus werden en ik bij de maag- darm- leverarts belandde was ik bereid alles te proberen om eraf te komen. Een kennis wees me op het FODMAP dieet, een model waarmee ik alle ingrediënten waar mensen bewezen gevoelig voor kunnen zijn elimineert. Hoe perfect!

FODMAP vriendelijke keuken

Dat bleek best ingewikkeld

Want ineens mocht ik van alles niet meer eten. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen. Fermenteerbaar betekent dat ze snel worden afgebroken door je dikke darm. De eerste groep zijn suikers in bepaald eten (tarwe, ui, knoflook, bonen) de tweede groep is lactose, de derde is fructose (fruitsuiker) en de laatste groep is suikeralcohol. Je kunt je voorstellen dat het heel lastig is om deze te mijden. Ten eerste om dat het heel vaag is waar iets wel of niet inzit en ten tweede; wat maak je daar dan mee?

Ik liep stuk omdat ik geen idee had waar ik moest beginnen en wat ik kon maken.

FODMAP vriendelijke keuken

De FODMAP vriendelijke keuken

Met de komst van dit vrolijke boek van Emma Hatcher komt daar nu een einde aan. Het boek is zo geschreven dat het je helpt bij het zelf aanpassen van je lifestyle om FODMAP te kunnen integreren in je leven. Het geeft je tips voor je voorraadkast, lijsten van voeding die je kunt eten maar vertelt je ook precies wat je kunt doen om FODMAP te testen en hoe het je dit gaat volhouden zonder dat je er gek van wordt. Daarbovenop geeft ze heerlijke en eenvoudige recepten die FODMAP vriendelijk zijn. Perfect dus!

Vermoed je dat jij last hebt van FODMAPS?

De FODMAP vriendelijke keuken kan je helpen te testen of jij ook gevoelig bent voor FODMAPS. Soms zijn de signalen heel duidelijk, je buik geeft last bij lactose, bepaalde fruitsoorten of ui. Het kan echter ook veel ondoorzichtiger zijn om erachter te komen waar je precies op reageert en waar niet. Daarvoor kun je de stappen in het boek volgen, in een aantal fasen kom je er gemakkelijk achter waar je op reageert en krijg je handvatten om met die wetenschap verder te kunnen.

En wat maak je daar dan mee?

Dit boek staat vol met heerlijke recepten die je genoeg inspiratie en veelzijdigheid zullen geven om ook zelf aan de slag te kunnen met je nieuwe dieet. Ik deel vandaag alvast een snel recept met je, om lekker te snacken ’s avonds of te kruimelen en over je salade te doen, of je hummus mee te lepelen, of onderweg op te knabbelen, of…

FODMAP vriendelijke keuken

Groentechips uit de oven

Voor 4–6 personen

Benodigdheden

2-3 el olijfolie
1 tl zeezout
3 grote wortels, geschild of schoon geboend
3 grote pastinaken, geschild of schoon geboend
1 knolraap, geschild of schoon geboend

Verklaar me niet voor gek dat ik je drie bakplaten vol gesneden groente in de oven laat schuiven: alles verschrompelt tot knapperige, zoutige stukjes en omdat ze zo lekker zijn, worden ze snel opgegeten en wil je er dus veel van hebben! Het snijden van de groente kost wat tijd, maar nodig een vriendin uit, zet een muziekje op en klets gezellig bij – vele handen maken licht werk.

Doen

Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed drie bakplaten met bakpapier. Smeer het papier in met een dun laagje olie en strooi er wat grof zeezout over. Gebruik een schaaf om de wortels, pastinaken en knolraap in de lengte in flinterdunne plakken te snijden. Leg de groenten in een enkele laag op de bakplaten, bestrijk ze met nog wat olie en bestrooi ze met een beetje zeezout. Bak ze 11/2 uur, tot ze knapperig zijn.

Tip

Voor extra smaak kun je voor het bakken 2 eetlepels ahornsiroop over de groenten druppelen en er een flinke snuf gekneusde zwarte peper overheen strooien, of ze bestrooien met een handvol venkelzaadjes.

Fodmap chips

En? Ben je overtuigd? Je kunt dus lekker blijven eten en je PDS oplossen, hoe fijn is dat! Het boek kun je hier bestellen.

(NB als je aanhoudende darmklachten hebt, probeer dan altijd eerst medische oorzaken uit te sluiten in overleg met je arts.)

FODMAP vriendelijke keuken

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 × 5 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X