Waarom ik Vegan proteine poeder bestelde

Vegan proteine poeder

Wauw, nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik heb het echt gedaan. Zo lang heb ik gedacht dat het onzin was, niet begrepen waarom mensen hiermee begonnen en gedacht dat ik zelf nooit maar dan ook NOOIT zou beginnen met deze ‘rommel’. En toen kwam het pakketje binnen en was ook ik overstag: vegan proteine poeder.

Ik heb altijd zoveel weerstand gehad tegen ‘dat soort’ dingen.

Dat hoort niet want je moet toch alles uit voeding kunnen halen, waarom zou je zoiets in je lichaam stoppen, wat een onzin je moet gevarieerd eten. Ik heb alle bezwaren uit de kast getrokken. Tussendoor zag ik wel op Facebook, Instagram en blogs allerlei proteine pannenkoekjes en andere eiwitlekkernijen langskomen. Wat was het dat deze mensen dachten nodig te hebben vroeg ik me af. Waarom beginnen ze hiermee?

Totdat ik deze vakantie strak in m’n bikini wilde.

Nu ben ik gespierd en getraind dus velen zullen zeggen dat ik al strak in m’n bikini zit. Ik mag net klagen, dat weet ik heus wel, maar ik wilde toch van dat kleine buikje af. Zo’n randje vet dat m’n zwangerschappen is blijven zitten en dat niet weg wil gaan. Terwijl ik elke dag train. Inclusief 15 minuten buikspieren. Dus waarom wil dat randje niet weg? Ik besloot kritisch te gaan kijken naar mijn sport- en eetschema. Wat was het dat ervoor zorgde dat mijn trainingen niet effectief waren en hoe kon ik ze toch zo inzetten dat ze wel effectief werden? Langzamerhand begon het te lijken alsof ik trainde voor niets want ik voelde me niet sterker worden en ik zag de resultaten niet.

Voeding bleek een essentiële rol te spelen in mijn vetrandje.

Het is niet zo dat ik wilde afvallen, maar ik had wel eens gehoord van ‘droogtrainen’ en ik was benieuwd of dat het antwoord op mijn vraag kon zijn. Natuurlijk weet ik best dat het niet zo yogi is om ijdel te zijn in bikini, maar ik ben naast yogi ook jonge vrouw en ik wil er gewoon goed uitzien. Wie niet? Er ging een wereld voor me open toen ik me ging verdiepen in voeding en het effect ervan op je lichaam. Ik dacht namelijk dat ik heel gezond at. Dat mijn voedingspatroon supergoed voor me was. Guess what? Mijn voeding is de reden dat mijn randje niet weg wil.

Hoe dat kan?

Dat komt door de combinatie van voedsel die je op een dag eet. Het aantal calorieën is belangrijk, maar de zogenaamde ‘macro nutrienten’ zijn net zo belangrijk. Dit zijn de grote voedingsstoffen waaruit al ons eten is opgebouwd, een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze krijg je de hele dag binnen, in verschillende samenstellingen. Hoeveel je binnen mag krijgen van alles kun je uitrekenen in grammen en toen ik dat deed, schrok ik enorm. Waar je als vuistregel 50% koolhydraten, 30% proteïne en 20% vetten (liefst de goede vetten natuurlijk) binnen mag krijgen, kreeg ik 60% vet binnen en maar zo’n 8% eiwit!

WAT?

Een supereyeopener. Ik at mezelf gewoon zo’n randje. Want met alles wat ik at at ik alleen maar vet naar binnen en geen eiwit. Is het een wonder dat ik niet meer spieren opbouwde? Spieren groeien van eiwit en ik at het nauwelijks. In de tussentijd kon mijn buikvet hoogtij vieren met al die heerlijke dikke vetten die binnenkwamen. Dat moest anders. Het klinkt misschien vreselijk maar ik ging mijn calorieen en nutrienten bijhouden met een tracker. Om de percentages in de gaten te houden. En het lukte me maar niet om die eiwitten omhoog te krijgen. In een ei zit maar 7 gram en ik moet op een dag zo’n 80 gram eten! Hoe ga ik dat doen? En ik eet overwegend vegan terwijl eiwitten veel zitten in dierlijke producten.

Dit leek een onbegonnen werk.

En toen kwam ik in Frankrijk bij de supermarkt en daar vond ik een schap VOL proteïne shakes en whey bars. Waarom? Omdat we nabij de Mont Ventoux zaten (ja ik heb hem gelopen!) en alle sporters daar ook weten dat je eiwitten nodig hebt voor je spieren. Ik kocht voorzichtig drie bars en zag mijn eiwitten iets omhoog lopen in de tracker. Dat opende de deur en op de dag van thuiskomst stond daar een doos klaar, met ‘Bulk Powder’ erin. Eiwitshakes die je helpen om je macro nutrienten wat omhoog te krikken. Eens kijken of dat me ging helpen.

Vegan proteine poeder

Inmiddels zijn we een week verder.

Kan ik zeggen dat ik al iets merk? Nee dat nog niet. Maar daarbij merk ik op dat ik nog steeds te veel vet binnenkrijg. What can I say, my body likes fat. Ik kick langzaam af, merk dat ik overdag zin heb in chips en friet, ‘s avonds in chocola. De tracker helpt me op de juiste weg te blijven en ik blijf mijn lichaam vertellen dat we er zonder vet ook wel komen (lichaam vindt van niet.) Het drinken van de shakes was even wennen. Ik bestelde de Vegan mix van Bulk Powders (#nospon, heb ze gewoon gekocht) en vond ze megakorrelig. Inmiddels heb ik van insiders de tip gekregen dat je ze even moet laten staan voordat je drinkt, dat helpt enorm! De vegan mix chocolate peanut is heel lekker voor ‘s ochtends. Zeker met een banaantje en wat havermout erdoor.

En nu maar afwachten of dat randje weg wil…

Ik weet dat ik doorgaans over yoga schrijf, maar ben toch benieuwd of je iets aan dit artikel hebt gehad. En of je er meer over wilt lezen? In dat geval kan ik wat artikelen voor je schrijven over het berekenen van hoeveel gram macro nutrienten jij mag eten, hoe je je voeding trackt en welke work-outs ik doe voor mijn spieren.

Let me know in de comments below!

Vegan proteine poeder

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
33 ⁄ 11 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X