Koken kan ook een kunst zijn (met recept voor worteldonuts!)

Worteldonuts

Ken je dat? Elke dag zwoegen in de keuken om weer hetzelfde resultaat te behalen? Weer die maaltijden die er altijd hetzelfde uitzien? Ik heb daar dus wel degelijk last van. Want ik sta weer dezelfde rijst te koken die dan met dezelfde dahl en dezelfde kikkererwtenburger wordt opgediend. Heel lekker hoor, daar niet van, maar soms wel een beetje saai. Durf ik het woord sleur in de mond te nemen zonder hier een vies woord van te maken? Misschien ook wel. De kooksleur. Ik zit erin. Ik kan wel wat kleur gebruiken, niet alleen in mijn worteld0nuts, maar ook in de rest van mijn kookkunsten!

Koken is een kunst

Dat leerde ik van Lianne Koster en Jennifer Foster. Twee designers die zich bezig gingen houden met voeding. Die zich op een dag heel bewust begonnen af te vragen waarom eten er altijd op een bepaalde manier uit moest zien. En wat de styling en aankleding van eten doet met onze eetbeleving. Hieruit ontstond een boek, Cookart, dat zich richt op lekker, maar vooral ook mooi eten. Want dat willen we uiteindelijk.

We willen smakelijk en mooi eten.

Zo kwamen Lianne en Jennifer erachter dat we blauwe sushirijst niet lekker vinden, terwijl rode rijst wel gegeten wordt. En dat het bij cheesecake niet uitmaakt of we blauwe of roze cake voorgeschoteld krijgen. Ook grappig: als mensen rood brood te eten krijgen, geven ze aan dat ze bietjes proeven, terwijl er geen biet in het aangeboden brood zat. Het mag duidelijk zijn, hoe eten eruit ziet bepaalt in grote mate hoe we smaak beleven.

Worteldonuts

Dat is de basis van Cookart

Een boek dat wil inspireren. Het gaat uit van normale ingrediënten en legt de nadruk op styling en beleving. Dat maakt Cookart een bijzonder boek in het segment kookboeken. Naast recepten staat het vol met stylingtips en mooie fotografie, een aanwinst in je boekenkast.

En ik mag natuurlijk weer een recept met je delen vandaag!

De worteldonuts uit dit boek zijn geweldig. Ze zijn glutenvrij, je kunt ze lactosevrij maken en er zit 200 gram wortel in (dus je eet gewoon groente eigenlijk). En ze zijn oranje! Daarom zijn ze ook perfect als traktatie of toetje. Deze wil je zeker maken!Worteldonuts

Benodigdheden

200 gr geraspte wortel

50 gr dadels

2 tl bakpoeder

150 gr amandelmeel

1 tl koekkruiden of kaneel

2 eieren

50 ml melk

Spray/boter om in te vetten

Spullen

Keukenmachine

Grote kom

Donutvormpjes

Werkwijze

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 °C. Hak de wortel en de dadels fijn in een keukenmachine en doe ze in een grote kom. Daarna voeg je het bakpoeder, het amandelmeel, de kaneel, de eieren en de melk toe. Dit mix je tot een mooi en egaal beslag. Spray of smeer de vormpjes in en verdeel het mengsel hierover. Bak de donuts in ongeveer 30 minuten gaar. Controleer met een satéprikker; de donuts zijn klaar als de prikker er schoon en droog uitkomt.

Worteldonuts

Frosting

200 gr poedersuiker
1 el water
1 el citroensap
Druppeltje voedselkleurstof

Begin met het zeven de poedersuiker boven een kom. Voeg het water en het citroensap toe, blijf roeren totdat het een mooi dik papje wordt. Voeg een klein druppeltje kleurstof toe en roer goed door. Versier de donuts met het glazuur, strooi de decoratie eroverheen en laat het glazuur minstens 1,5 uur uitharden.

Wauw! Dit is echt zo’n recept waar iedereen van gaat genieten en waar je eigenlijk niets in fout kunt doen. Zo zijn alle recepten in Cookart, mooi, makkelijk en heel lekker. Van dit boek ga je heel blij worden.

Worteldonuts

Cookart – de kunst van het eten  – Jennifer Foster en Lianne Koster – Scriptum – €24,95

Worteldonuts

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 × 18 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X