Dit artikel had oorspronkelijk als titel ‘het niet zweverige chakra verhaal’. Dat bleek een onbegonnen opgave. Bij elke poging werd het toch al gauw zweverig en behoorlijk spiritueel. Ik kon niet over chakra’s praten zonder het te hebben over energiecentra en het stromen van deze energie. Omdat chakra’s huizen in je ‘subtiele lichaam’ (in de yoga onderscheiden we drie lichamen (sharira’s) en vijf hulzen (kosha’s) waar je straks meer over leest) kun je niet praten over chakra’s als iets tastbaars. En dat maakt het gauw zweverig. Daarom vind ik dat je zelf moet oordelen voordat je kunt geloven. Ik geef je zeven houdingen voor het openen van al je chakra’s. Kun je zelf bepalen of je het wat vindt. Of niet. Jouw keuze.

In de yoga kennen we drie lichamen

Daar hoort ook dat lichaam bij dat je voedt, kunt zien en wat soms pijn doet. Je eigen tastbare lichaam is je eerste lichaam, oftwel sthula. De huls die hierbij hoort is Annamaya Kosha, dat zich kenmerkt door voeding. Door dit lichaam goed te onderhouden en met het juiste voedsel te voeden, kun je doorbreken naar de volgende laag. In dit subtiele lichaam (sukshma) vindt je de hulzen Pranamaya (energie), Manomaya (geest) en Vijananamaya (intellect). Deze drie hulzen zijn onderdeel van je subtiele lichaam en vormen een connectie tussen je lichaam en je geest. Je laatste lichaam is Karana, je causale lichaam met als huls Anandamaya. In dit lichaam ben je ‘verlicht’ en heb je het hogere bewustzijn bereikt.

Ben ik je al kwijt? Grote kans, want dit is behoorlijk zweverige materie.

Ik heb wel een punt met dit verhaal en dat is dit: je subtiele lichaam, het ‘energielichaam’ bestaat uit Prana. Prana is levensenergie, fysiek uit deze zich in adem, in het lichaam uit deze zich als energie. Deze energie beweegt door het lichaam door een aantal snelwegen (nadi’s). En daar komen we dan uit bij de chakra’s. De kruispunten van de grote nadi’s worden chakra genoemd. Doordat energielijnen bij elkaar komen krijg je een soort verkeersplein van energie. In het lichaam zitten 7 van deze punten ( hoewel 7 algemeen geaccepteerd is geraakt, moet ik wel even zeggen dat dit uit het tantrische systeem komt. In andere literatuur wordt ook gesproken van 5 tot 8 chakra’s tot ontelbaar veel chakrapunten in het lichaam.)

Voor het openen van deze chakra’s kan yoga heel geschikt zijn

Waarom je open chakra’s wilt? Omdat Prana dan makkelijker stroomt. Voor helemaal open chakra’s moet ik het gaan hebben over energiefrequenties en een staat van hoger bewustzijn, maar daar heeft niet iedereen zin in. Wat wel heel tastbaar is, is dat energie stroomt als je gaat werken met de chakra’s. En dat je ook bewust energie kunt sturen naar de punten waar je aan wilt werken, zodat je er direct iets aan hebt. Dat kun je al in gang zetten met één simpele yogahouding, doe je mee?

Muladhara Chakra

Dit is je wortelchakra, het chakra dat symbool staat voor je psychische gezondheid. Het gaat er hierbij om hoe geaard je bent. Hoe meer je gestrest bent en in je hoofd zit, hoe groter de kans dat dit chakra uit balans is. Je wortelchakra bevindt zich onderaan je wervelkolom en is deel van je bekkenbodem. Qua kleur wordt dit chakra gezien als rode kleur.

Een goede pose voor Muladhara Chakra is heel simpel, easy pose (Sukhasana) omdat je hierin contact met met de aarde om jezelf letterlijk meer te aarden. Terwijl je gemakkelijk zit met je benen gekruist, probeer je je zitbotten heel bewust op de vloer te voelen. Heb het gevoel dat je als het ware vergroeit met de grond en dat je helemaal aankomt onderin je lichaam. Richt je op het contact maken met de grond onder je en de connectie met de aardende energie die daarbij komt kijken.

yogaposes voor de 7 chakra's

Svadhisthana Chakra

Het tweede charka staat symbool voor je basis emoties, seksualiteit en creativiteit. Dit chakra bevindt zich vlak onder de navel en in de onderbuik. Laat je energie in dit chakra goed stromen dan kun je je makkelijk uiten en komen ideeën als vanzelf tot je. Je creativiteit stroomt dan ook. De kleur oranje is de kleur van dit chakra.

Vlinderhouding (Baddha Konasana) is een perfecte houding voor je tweede chakra. Hiermee open je de heupen, geef je ruimte aan de onderbuik en geef je hiermee ook ruimte aan de energie in je tweede chakra. Ga goed zitten met je beide heupen op de grond en trek je knieën naar je toe. Laat ze naar buiten vallen en zet je voetzolen tegen elkaar aan. Als je wilt kun je je enkels vasthouden of je voeten met je handen omsluiten. Ga goed rechtop zitten. Voor extra stimulans van je onderbuik kun je voorover vouwen. Let er dan wel goed op dat je je navel in en omhoog trekt en je onderste ribben goed intrekt. Zo geef je je onderbuik een kleine massage van binnen om het tweede chakra nog meer te stimuleren.

yogaposes voor de 7 chakra's

Manipura Chakra

Dit chakra kun je vinden ter hoogte van je navel. Het maakt een verbinding tussen de basis van het lichaam naar de complexere emoties en energie. Ook heeft het in sterke mate te maken met je spijsvertering (kan ook geestelijke vertering zijn.) Dit chakra wordt verbonden met de kleur geel.

Om dit deel van je lichaam te stimuleren is het fijn om lekker te twisten. Hiermee masseer je de buik en geef je je lichaam de kans om de energie in je derde chakra te activeren. Voor deze twist kom je staan met je benen wijder dan heupbreedte. Wijs je tenen iets naar binnen en maak je benen actief. Alsof je een bal tussen je benen hebt die je stevig wilt blijven vasthouden. Zet je handen op je heupen en buig vanuit je heupen met een rechte rug voorover. Laat je even hangen. Til dan je hoofd op, kijk recht naar beneden en zet je hand neer op de grond onder je gezicht. Wijs je andere hand richting het plafond en kijk deze na. Probeer je schouders netjes op elkaar te stapelen. Als het je lukt probeer je je navel weer goed in en naar boven te trekken. Adem flink in de flank die je nu geopend hebt.

yogaposes voor de 7 chakra's

Anahata Chakra

Dit chakra vind je in het gebied van je hart. Het is mijn favoriete chakra, het symboliseert liefde, compassie, balans en boven je persoonlijke liefde uitstijgen om de liefde in alles te zien. De kleur van dit chakra is groen.

Een houding die geweldig is voor je hartgebied is puppyhouding (Anahatasana). Begin op handen en knieën en zorg ervoor dat je knieën en heupen in 1 lijn staan. Je heupen staan loodrecht onder je heupgewricht. Deze houd je de hele houding op hun plek. Nu beweeg je langzaam je handen naar voren zodat je bovenlichaam kan zakken tussen je armen. Leg je voorhoofd op de grond en probeer je hart richting te grond te bewegen. Het is belangrijk dat je in deze houding niet gaat hangen in je rug. Probeer actief je navel in en omhoog te trekken en je onderste ribben goed in te stoppen. Voel hoe je hart opent richting de aarde en probeer elke ademhaling door je hart naar buiten te sturen.

yogaposes voor de 7 chakra's

Vishudda Chakra

Je keelchakra, uiteraard gesitueerd in je keel. Dit chakra hangt nauw samen met communicatie en groei. Letterlijke groei in het leven maar ook groei in stilte, het vinden van je stem of juist het verliezen hiervan. Durf je te zeggen wat je op je hart hebt, of houd je dingen binnen? Onbalans in het keelchakra kan te maken hebben met onuitgesproken dingen. De kleur van het keelchakra is blauw.

Om je keelchakra te openen is vishouding (Matsyendrasana) een goede yogapose. Begin hiervoor liggend op je rug. Trek je knieën iets op zodat je je billen kunt optillen. Leg je handen onder je billen en leg je benen weer plat neer. Kom op je onderarmen, lus je schouders goed naar achteren en voel je borst openen. Laat nu langzaam je hoofd hangen naar achteren. Als je hoofd de grond raakt kun je het laten rusten, maar houd er geen gewicht in. Duw goed door je armen en benen om je nek te dragen. Adem goed uit door je keel, eventueel met Ujjayi ademhaling.

yogaposes voor de 7 chakra's

Ajna Chakra

Ook wel derde oog genoemd. Vaak wordt deze gezien als indigo kleur. Dit chakra bevindt zich tussen je wenkbrauwen en is het cakra van tijd en gewaarzijn. Het symboliseert leven met inzicht in hoger bewustzijn.

Kindhouding (balasana) is een eenvoudige houding die je in verbinding kan brengen met je Ajna chakra. Kom hiervoor zitten met je billen op je hielen. Je grote tenen raken elkaar, je knieën liggen iets uit elkaar. Leg je voorhoofd op de mat, met je derde oog tegen de vloer aan. Ontspan je lichaam, leg je armen waar je ze wilt neerleggen. Concentreer je op je voorhoofd. Sluit je ogen en probeer in de richting van je voorhoofd te kijken. Visualiseer je dat je op elke inademhaling energie opneemt in je derde oog, met elke uitademhaling laat je energie gaan door je derde oog. Houd dit vijf ademhalingen vol.

yogaposes voor de 7 chakra's

Sahasrara Chakra

Het laatste chakra zit bovenop het hoofd. Je kruinchakra. De kleur van dit chakra is violet. Het kruinchakra symboliseert gewaarzijn en wordt gezien als een lotus met duizend bloemblaadjes. Het staat voor eenwording met het oneindige.

Dit chakra activeer je door in hoofdstand te komen. Sirsasana is een gevorderde yogahouding en is niet geschikt voor iedereen. Voor hoofdstand kom je op handen en knieën. Strengel je vingers in elkaar en leg ze achterop je hoofd. Nu leg je de kruin van je hoofd (midden op je hoofd, het platte deel daar, zodat je nek nog mooi lang is en je daar geen druk voelt) op de mat. Je steunt tegen je handen aan. Strek nu langzaam je benen zodat je in een soort down dog op je hoofd komt. Nu loop je je voeten steeds een stukje verder in tot je heupen, hart en schouders in 1 lijn staan.

Trek je navel stevig in en omhoog en stop je onderste ribben heel goed in, je hebt je core hiervoor nodig.

Probeer nu langzaam het gewicht in je handen en schouders te krijgen. Houd jezelf vast met je buik en ribben en til langzaam 1 voet op. Als dat lukt kun je kijken of je ook de ander kunt optillen. Nu kun je langzaam je voeten uitstrekken tot je een rechte lijn hebt. Doordat je met je kruin contact met de vloer maakt kun je hier energie in rond laten gaan. Adem uit naar je kruin en als je inademt stel je dan voor dat je nieuwe (paarse) energie voelt opstijgen door je hoofd naar je tenen en weer terug.

yogaposes voor de 7 chakra's

Los van de chakra’s kun je deze houdingen natuurlijk ook gewoon doen omdat ze goed voelen! Sommige mensen voelen Prana heel makkelijk rondgaan in het lichaam, maar als jij je er niet in kunt vinden, dan hoef je er niets mee te doen. Onthoud wel dat sommige blokkades geestelijk kunnen worden opgelost met een lichamelijke bevrijding van energie. Misschien kunnen de chakra’s je hierbij helpen…

Succes met ontdekken!

En, heb je je geconcentreerd op de chakra’s? Wat vind je ervan? Voel je Prana makkelijk, of vind je het maar zweverig gezeur? Laat het me weten, ben benieuwd!

Facebooktwitterpinterest