No-bake Vegan taart met stroopnoten

no bake vegan taart

Met kerst is het bij ons een goede gewoonte dat iedereen een gerechtje maakt. Mijn favoriete gerecht is het toetje. Elk jaar maak ik er een kunst van om de lekkerste en mooiste taart te bakken. En die eet ik vervolgens zelf niet mee. Want er zitten gluten in. En lactose. En suiker. Dus dit jaar maakte ik voor mezelf een aparte taart. Een no-bake vegan taart. Met sojayoghurt en een dadelbodem. Snel klaar en onwijs lekker!

Zo maak je hem.

no bake vegan taart

Benodigdheden:

1 beker sojayoghurt

6 gram agar-agar

8 medjool dadels

Kokosschaafsel

250 gram gemengde noten

2 el rijststroop

100 gr dadelstroop (te doseren naar smaak)

2 el gepofte boekweit (optioneel)

Werkwijze:

Begin met de bodem van de taart. Deze maak je door 150 gram noten in je keukenmachine fijn te hakken. Voeg nu de dadels toe en laat draaien tot je een plakkerige massa krijgt. Omdat dit heel vet en plakkerig is en je de bodem bijna niet loskrijgt, strooi je nu eerst wat kokosschaafsel in een bakvorm. Hierna voeg je het dadelmengsel toe. Het is handig als je het eerst wat kneedt met je handen zodat het soepel wordt. Nu kun je het als een grote plak verdelen over de bakvorm. Vind je het nog te vet, dan kun je bovenop ook wat kokos strooien. Zet in de koelkast

Doe de sojayoghurt in een mengkom en voeg naar smaak dadelstroop toe. Je kunt zelf bepalen hoeveel je erin doet, blijf gewoon proeven terwijl je de stroop toevoegt. Ik heb aangegeven dat je 100 gram nodig hebt, maar niet alles hoeft er in natuurlijk. Als je wilt kun je hier ook wat fruit toevoegen, aroma of wat citroensap. Meng 6 gram agar-agar met wat water en verhit dit tot kookpunt, verwarm even door. Haal nu de agar-agar weer van het vuur en laat wat koelen. Voeg dan toe aan de sojayoghurt.

Doe dit op de bodem en zet weer in de koelkast zodat het kan opstijven. Laat minstens twee uur staan en controleer voor het verwijderen van je bakvorm of de taart echt goed stevig is.

Als de taart uit de vorm kan kun je de topping maken. Verwarm hiervoor 2 el rijststroop in een pannetje. Voeg 100 gram noten toe en de boekweit. Roer goed door zodat overal stroop op zit. Haal van het vuur en doe in een schaaltje om wat af te koelen. Als de noten zijn afgekoeld verdeel je ze over de taart.

(En inderdaad, de balletjes op de foto zijn niet vegan, maar zijn voor de sier. Het zijn knisperende chocoladeballetjes in kerstkleuren. Die laat je dus weg als je voor vegan gaat!)

Eet smakelijk!

no bake vegan taart no bake vegan taart

no bake vegan taart

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 − 14 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X