Indiaas toetje voor het kerstdiner

Indiaas Toetje

Heb jij ook altijd de neiging om een thema uit te kiezen voor je diners? Ik bedenk meestal 1 gerechtje en daaromheen bouw ik een hele maaltijd. Meestal is dat aan een land gekoppeld, mexicaans, japans, chinees, thais. You name it, ik heb het gedaan. Dit jaar was het tijd voor Indiaas!

En daarbij hoort een geweldig Indiaas toetje.

Bij het zoeken naar een geschikt recept voor kerst, kwam ik uit op Vis in Tamarindesaus uit het geweldige Basisboek India. Het was niet moeilijk om daar gerechten bij te bedenken. Een lekkere salade, rijst, dahl. Het hoofdgerecht en alle bijgerechten waren vrij snel bepaald. Vooraf een licht soepje om er even in te komen en de maaltijd was bijna geregeld. Tot ik bij het toetje uit kwam.

Wat is nou een typisch indiaas toetje?

Wat ik tot noch toe heb gegeten bij het Indiase restaurant waren gerechten als Melkballen en een vermicelliachtige substantie. Niet iets wat ik mijn gasten wilde voorschotelen. Dus het werd tijd om creatief te worden. Met Indiase smaken, een Hollands dessert in elkaar te draaien. Het werd fruit met een gesuikerd sausje, frisse muntkwark en Indiase schuimpjes. Een groot succes. Zo maak je het!

Benodigdheden

Voor 6 personen

Schuim:

4 eiwitten

100 gr suiker

3 el rozenwater

1 el kurkuma

1 tl kaneel

0,5 tl kardemom

Fruit:

100 gr suiker

100 ml water

1 kardemom peul

1 kaneelstokje

1 steranijs

1 vanillestokje (merg mag er al uit zijn)

1 mango

2 gele kiwi’s

1 mandarijn

Kwark:

500 ml kwark

5 muntbladeren

Optioneel: 1 tl kurkuma

Om te garneren:

Gehakte pistachenoten

Indiaas toetje

Werkwijze

Schuim

De schuimpjes kun je van tevoren maken. Verwarm de oven voor op 90 graden. Klop de eiwitten goed door, dit kan 5 minuten duren op de hoogste stand van je mixer. Ze zijn stijf als je pieken kunt vormen van het schuim en als het schuim niet uit de kom loopt. Vervolgens voeg je de suiker en de specerijen toe en klop je weer. Als het schuim echt goed stevig is kun je het gaan spuiten. Gebruik hiervoor een spuitmondje (of een snoepzak waarvan je het puntje afknipt) en spuit mooie gelijke schuimpjes op een stuk bakpapier. Afhankelijk van je oven duurt het 60-90 minuten totdat je mooie droge schuimpjes hebt. In de regel zijn ze klaar als je ze gemakkelijk van het bakpapier af kunt halen.

Fruit

Doe de suiker en het water voor het fruit in een pannetje en gooi alle specerijen erbij. Laat de suiker oplossen en zet dan het vuur laag. Verwarm een paar minuten goed door. Snijd ondertussen het fruit in kleine stukjes en verdeel over 6 glaasjes. Laat het sausje iets afkoelen en giet over het fruit. Zet in de koelkast om koud te laten worden.

Kwark

Doe de kwark in een keukenmachine of blender. Voeg de munt toe en eventueel de kurkuma en laat draaien tot een mooie egaal geheel ontstaat.

Schep de kwark bovenop het afgekoelde fruit en leg hier schuimpjes bovenop (doe dit als laatst, anders wordt je schuim zacht door de kwark.) Maak af met wat gehakte pistachenoten.

En klaar is je Indiase toetje!

Met alle smaken van een Indiase maaltijd, maar wel een leuke twist. Voor wie ga jij deze maken?

Indiaas toetje

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 ⁄ 7 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X