In de krant las ik deze week dat de meeste oliebollen vegan zijn tegenwoordig. Dat is natuurlijk geweldig, maar helaas voor de glutenmijders onder ons, zijn ze (bijna) nooit glutenvrij. Aangezien we het hier hebben over een enorme gefrituurde deegbal, zijn glutenvrije varianten vaak ver te zoeken. Nu zal ik eerlijk toegeven dat ik niet zo houd van oliebollen, ze zijn vet en het eten ervan is echt niet handig, alleen horen ze er wel bij met oud en nieuw! Dit jaar besloot ik te experimenteren met wat glutenvrije baksels en daaruit vloeide deze combinatie voort. De glutenvrije banaan-oliebollen!

Ze zijn makkelijk te maken en lekker zoet. Eet ze wel direct op want een dagje later worden ze een beetje droog.

glutenvrije banaan-oliebollen

Benodigdheden

350 ml water

10 gr verse gist

215 gr boekweitmeel

35 gr kokosmeel

1 rijpe banaan

Optioneel: 2 handen rozijnen

Werkwijze

Vermeng de gist met een beetje water. Doe het boekweitmeel en kokosmeel door elkaar heen en maak hier een kuiltje in. Hier giet je nu langzaam het water in terwijl je dit mengt. Voeg aan het eind het water met de gist toe en meng dit goed door elkaar. Als alles goed vermengd is roer je de geprakte banaan erdoorheen. Dek af met een vaatdoek en laat anderhalf uur op kamertemperatuur staan.

Als je oliebollen met rozijnen maakt, laat deze dan wellen in water.

Haal de doek van het beslag en roer de rozijnen erdoor.

Zet je frituur aan op 180 graden, of zet een pannetje op met kokosolie. Doe er wel een thermometer in, hoger dan 180 graden moet je de olie niet laten worden, dan worden je oliebollen niet gaar.

Neem nu een ijslepel of gebruik 2 lepels om bolletjes van het beslag te maken. Deze bolletjes laat je langzaam in de olie zakken. Zorg ervoor dat je schone olie gebruikt en dat er in deze frituurpan geen snacks met gluten worden klaargemaakt in verband met kruisbesmetting.

Nu laat je de bolletjes frituren tot ze bruin en gaar zijn. Ongeveer 2,5 minuut op elke kant.

Ik serveerde ze met poedersuiker, lekker traditioneel. In 2017 gaan we wel weer suikervrij!

Hoe vier jij je oudejaarsavond?

glutenvrije banaan-oliebollen

glutenvrije banaan-oliebollen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest