Een echte aanwinst: Basisboek India + Winactie!
Het mag gezegd worden; ik ben verslaafd aan kookboeken. Als je elke dag van elke week van elke maand kookt, dan kom je gauw uit op 365 keer koken per jaar. Kookboeken zijn dan geen overbodige luxe. Zeker niet als je ook nog eens iemand bent die graag etentjes geeft en altijd bang is dat mensen te weinig eten. Kom je bij mij, dan ga je rollend naar huis. Het voordeel? Ik kook veel en heel divers. Het nadeel? Ik ben kritisch als het op kookboeken aankomt. Heel kritisch. Het moet niet te moeilijk zijn, niet te veel gekke ingrediënten, niet te lang duren, maar ook weer niet te normaal, saai of afgezaagd. En als het even kan mag het ook wel een beetje exotisch. En daarom presenteer ik vandaag met trots mijn nieuwste aanwinst oftewel kookboeken-hemel; Basisboek India!
Dat ik dit boek niet eerder in de kast heb gehad, ongelofelijk!
Waar was het mijn hele leven? En hoe heb ik het zo lang zonder uitgehouden? Dit boek brengt al mijn liefdes bij elkaar. Kookboeken, koken met simpele ingrediënten en Indiaas eten! Bij mij thuis kan ik iedereen porren voor een potje Indiaas, ja zelfs mijn kleuterzoon en kieskeurige peuterdochter zijn blij als ik Indiaas kook.
Alleen, ik geef het eerlijk toe, ik vind Indiaas koken soms ingewikkeld en een beetje lastig.
Nu niet meer!
Nee nooit meer. Met basisboek India is het over met de angst voor Indiaas koken. Dit boek is gemaakt om vooral makkelijk te zijn, zonder afbreuk te doen aan de geweldige smaken die Indiaas eten kenmerken. Wat heerlijk dat er bij het maken van dit boek rekening is gehouden met het feit dat niet iedereen tijd heeft voor ingewikkelde bereidingen of om lange lijsten met boodschappen in huis te halen! Perfect dus voor wie er graag Indiaas wil koken, maar een beetje schrikt van de traditionele keuken.
Dan de inhoud
Die is heel uitgebreid! Wat ik altijd zeer waardeer in een kookboek, is een lijst van ‘essentials’. Een lijst die me vertelt wat ik absoluut in huis moet hebben om uit dit boek te kunnen koken. Ik weet dat er mensen zijn die daar anders over denken en het wellicht belerend vinden, maar ik vind het een uitkomst! Na een lijst voor je voorraadkast en een lijst van 15 essentiële kruiden (ik had een score van 10/15 dus dat is lang niet slecht!) Kom je bij het hoofdstuk over Bijgerechten en snacks. Het eerste gerecht is Kedgeree! Een gerecht wat ik heel graag eet, maar de lijst van specerijen is zo lang dat ik altijd afhaak bij het samenstellen van de mix. Plus dat er 100 verschillende mixen zijn en mijn favoriete mix heb ik nog niet gevonden (ooit eens gegeten op een retreat en toen helemaal hooked geraakt.) Deze Kedgeree echter is simpel maar toch kruidig en troostend. Troostend? Ja Kedgeree is echt comfort food, trust me, alleen hierom moet je dit boek al in huis halen!
En dat is nog niet alles
De hoofdstukken die volgen gaan over Groentes en Linzen. Nu wil ik niet steeds in herhaling vallen, maar mijn gezin wordt wild van Dal. Een gerecht met linzen en bonen dat kruidig en romig is. Heerlijk met wat simpele rijst of om op te scheppen met wat brood. Het recept voor Dal Makhani in Basisboek India is dat alles en meer, zo’n Dal heb ik nog nooit gegeten!
Hartig, zuur, zoet en een tikje pittig, deze Dal is een smaakexplosie!
Het boek gaat verder met Vis, vlees en gevogelte in hoofdstuk 3 (nog een tip? Vis in tamarindesaus, wauw!) en brood en rijst in hoofdstuk 4. Als je nu denkt: een heel hoofdstuk over rijst en brood, is dat nodig? Geloof me op mijn woord, dat is echt nodig en echt de moeite waard. Van de rijstgerechten die hierin staan loopt het water direct in je mond. Het boek sluit af met hoofdstukken over salades en toetjes.
Bonus
En dan krijg je nog een kleine bonus; een hoofdstuk met basisrecepten. Hierin staat onder andere hoe je zelf kruidenmixen maakt (homemade Garam Masala!), lekkere marinades en dan nog wat menu-ideeën. Als je denkt dat dit boek alleen bruikbaar is voor de avondmaaltijd, dan ga je genieten van de menu-ideeën! Start bij het ontbijt met een masala roerei of een kopje kardemomkoffie. Lunch met een heerlijke aubergine met chilipeper of fruitsalade. Zelfs aan borrelhapjes is gedacht! Dit boek is echt helemaal compleet.
En ik ben compleet fan.
Er zijn maar weinig boeken die binnen een dag in mijn top 3 kookboeken terecht kunnen komen. Er zijn ook maar weinig boeken waaruit ik binnen een week al vier keer gekookt heb. Basisboek India kwam direct met stip binnen op 1 en is daar nog niet weggeweest, wat een geweldig boek.
Omdat ik jullie niet alleen mijn enthousiasme wil laten lezen, maar zeker ook wil laten proeven, mag ik vandaag een recept uit het boek moet jullie delen!
Rauwe groentesalade met pittige dressing en noten
Deze salade bestaat uit dun gesneden rauwe groentes, die mooi in balans worden gehouden door een dressing van mosterdzaad, gember, chilivlokken en citroen.
Benodigdheden
1 bosje radijsjes, 2 wortels en 2 courgettes in dunne plakjes
1/4 rettich in dunne plakjes
3 lente-uitjes in dunne ringen
4-5 verse curryblaadjes (toko)
sap van 1/4 citroen
5 cm gember, geschild en geraspt
1/4 tl mosterdzaad
snuf chilivlokken en snufje zout
olijfolie
Optioneel
1 el noten-zadenmix
5 takjes koriander, door de helft gesneden
Werkwijze
Doe alle groentes in een grote schaal
Verhit de olie in een kleine koekenpan op laag vuur. Voeg het mosterdzaad en de curryblaadjes toe en bak 20 seconden. Draai het vuur uit.
Doe het citroensap en de chilivlokken erbij met de gember en het zout. Schenk over de groentes en schep alles losjes door elkaar.
Garneer met de noten-zadenmix en maak af met koriander.
Dit recept is een echt voorbeeld van waar Basisboek India voor staat.
Gezond en lekker eten, gemakkelijk te bereiden en vol van pure smaken en verse ingrediënten. Voor iedereen die houdt van Indiaas eten is dit boek een must-have en het zal een absolute aanvulling zijn in je keuken. Niet alleen voor wie niet bekend is in de Indiase keuken, maar ook voor doorgewinterde chefs is dit boek een bron van inspiratie en liefde voor eten.
Dat beschrijft Basisboek India misschien nog wel het best: liefde.
Liefde voor een cultuur, liefde voor eten en liefde voor koken. Haal jij ook een stukje liefde in huis?
WINACTIE!
Je kunt een stukje liefde in huis halen want ik mag twee exemplaren van dit geweldige boek weggeven! Wat moet je doen?
→ Laat hieronder in een reactie weten wie jij zou willen trakteren op een huisgemaakt Indiaas etentje…
→ Volg Positive Me op Facebook of Instagram (laat me hieronder even weten waar je volgt!)…
→ Heel hard duimen! Je kunt meedoen tot en met zondag 27 november 2016!
Kun je niet wachten? Basisboek India koop je hier!
Basisboek India – Amandip Uppal – € 29,95 – ISBN 9789023014928 – Becht



29 Comments
Chantal
4 jaar agoO wat een gaaf boek! Die wil ik heel graag winnen natuurlijk, want de Indiase keuken is mijn favoriet. En dan mag jij op mijn etentje komen : )
Positive Me
4 jaar agoMet dit boek is de Indiase keuken echt voor eeuwig je favoriet!
Anita H.
4 jaar agoWow! Alleen al vanwege de omslag wil ik dit boek graag hebben. Kookboeken hebben sowieso altijd mijn interesse. Als ze het aandurft, mag Rita bij me aanschuiven. Doorgaans ben ik degene die bij haar een hapje mee-eet.
Positive Me
4 jaar agoJa Anita, wat is het een mooi boek hè! Ik duim voor jou (en Ria!)
Marijn
4 jaar agoWat een mooi kookboek! Zou ik graag willen hebben. Ik zal jou en de hele familie trakteren op een zelfgemaakt Indiaas etentje 🙂
Positive Me
4 jaar agoEr staan recepten in voor de hele familie, dus dat komt wel goed!
Cindy Spinders
4 jaar agoDie wil ik wel. De simpele Hollandse keuken gaat mij best af. Maar de restijd……….als ik win ga ik een keertje het jaarlijkse oma etentje met alle ooms, tantes en mijn ouders verzorgen ipv mijn moeder. Dat lijkt mij een leuke uitdaging.
Positive Me
4 jaar agoHoi Cindy! Ik denk dat je oma, ooms en tantes en ouders dan een heeeele fijne avond gaan hebben!
Amy B
4 jaar agoHeeeeeeeel leuk! Ik trakteer dan m’n lieve man en kinderen op een etentje want dat gaan ze vast heel lekker vinden!
Positive Me
4 jaar agoHoi Amy! Dat gaan ze zeker lekker vinden! Succes!
John
4 jaar agoIk zal mijn lieve gezin trakteren op een heerlijk etentje. Ik kook nl nooit. ?
Positive Me
4 jaar agoDat komt met dit boek helemaal goed John! Je gezin zal genieten! Duim voor je!
Fem
4 jaar agoWat fijn! Basic Indiaas, daar wil ik wel mee de keuken induiken. En perfect voor een vriendenetentje!
Positive Me
4 jaar agoZeker perfect daarvoor Fem!
Myrthe
4 jaar agoLijkt me een heerlijk boek. Ik hou van eten, reizen en koken met een flinke snuf liefde. Dit boek lijkt het allemaal te combineren. Ik maak er een Indiaas kerstdiner mee voor iedereen die wil aanschuiven. Niets zo verbindend als samen genieten van eten.
Positive Me
4 jaar agoWauw Myrthe! Wat een mooie gedachte! Dat wordt een smaakvol en liefdevol diner! Ik duim voor je!
Myrthe
4 jaar agoInmiddels ben ik heel benieuwd wanneer je de winnaars bekend gaat maken…
Of heb je dat al gedaan en heb ik dat gemist?
Positive Me
4 jaar agoHoi Myrthe! Morgen gooi ik alle namen in een hoge hoed (lees:website) en trekken we twee winnaars. Nog heel even in spanning dus!
Nicole
4 jaar agoLijkt me een heerlijk boek! Ik kook nog niet zo heel veel omdat mijn moeder dat altijd doet. Maar ik merk wel hoe ouder ik word hoe meer ik het doe en ik vind het onwijs leuk om te doen. Ik volg je op instagram!
Positive Me
4 jaar agoLeuk Nicole! Dan gaat je moeder ook heel blij worden van dit supermooie boek! Succes!
Nalika
4 jaar agoWaaauw, ik ga m’n moeder dan trakteren op een etentje, die komt uit India!
Positive Me
4 jaar agoAh dan gaat ze zó genieten! Succes!
Noëlle Groeneveld
4 jaar agoJaaaaa!! Dit wil ik met mijn lieve vriendin van wie deze mooi site is!
Dan neem ik jou mee lieverd! <3 Xx
Positive Me
4 jaar agoJe bent een lieve schat!! ?
Janita de Bleeker
4 jaar agoHallo,
Wat een mooi boek heeft u! Ik zou mijn man en zijn moeder een etentje geven. Zij houden veel van lekker eten en dan gaan ze dit ook lekker vinden!
Groetjes,
Janita
Positive Me
4 jaar agoDankje Janita, je man en moeder zullen genieten!
Nadia
4 jaar agoHaha, ik ben ook een kookboek-gekke! 😀
Op dit moment Arabische keuken met…4 kookboeken op mijn nachtkastje. Een aanrader is ‘ De Souk -Het beste uit de Libanese keuken’.
Indiaanse vind ik ook iets te ingewikkeld met de specerijen en kruiden. Maar jouw review klinkt veelbelovend over het Basisboek India. Ben er benieuwd naar vooral omdat de Indiaanse keuken veel vegetarische of veganistische gerechten heeft. Ik doe graag mee, volg je op Facebook en Instagram.
Positive Me
4 jaar agoJe gaat Basisboek geweldig vinden Nadia, niet ingewikkeld en superlekker! Succes!
Positive Me
4 jaar agoDe winnaars zijn inmiddels random gekozen door randomresult.com! Ik neem via email persoonlijk contact met jullie op. Bedankt voor het meedoen en gefeliciteerd!