Het mag gezegd worden; ik ben verslaafd aan kookboeken. Als je elke dag van elke week van elke maand kookt, dan kom je gauw uit op 365 keer koken per jaar. Kookboeken zijn dan geen overbodige luxe. Zeker niet als je ook nog eens iemand bent die graag etentjes geeft en altijd bang is dat mensen te weinig eten. Kom je bij mij, dan ga je rollend naar huis. Het voordeel? Ik kook veel en heel divers. Het nadeel? Ik ben kritisch als het op kookboeken aankomt. Heel kritisch. Het moet niet te moeilijk zijn, niet te veel gekke ingrediënten, niet te lang duren, maar ook weer niet te normaal, saai of afgezaagd. En als het even kan mag het ook wel een beetje exotisch. En daarom presenteer ik vandaag met trots mijn nieuwste aanwinst oftewel kookboeken-hemel; Basisboek India!

Dat ik dit boek niet eerder in de kast heb gehad, ongelofelijk!

Waar was het mijn hele leven? En hoe heb ik het zo lang zonder uitgehouden? Dit boek brengt al mijn liefdes bij elkaar. Kookboeken, koken met simpele ingrediënten en Indiaas eten! Bij mij thuis kan ik iedereen porren voor een potje Indiaas, ja zelfs mijn kleuterzoon en kieskeurige peuterdochter zijn blij als ik Indiaas kook.

Alleen, ik geef het eerlijk toe, ik vind Indiaas koken soms ingewikkeld en een beetje lastig.

Basisboek India

Nu niet meer!

Nee nooit meer. Met basisboek India is het over met de angst voor Indiaas koken. Dit boek is gemaakt om vooral makkelijk te zijn, zonder afbreuk te doen aan de geweldige smaken die Indiaas eten kenmerken. Wat heerlijk dat er bij het maken van dit boek rekening is gehouden met het feit dat niet iedereen tijd heeft voor ingewikkelde bereidingen of om lange lijsten met boodschappen in huis te halen! Perfect dus voor wie er graag Indiaas wil koken, maar een beetje schrikt van de traditionele keuken.

Dan de inhoud

Die is heel uitgebreid! Wat ik altijd zeer waardeer in een kookboek, is een lijst van ‘essentials’. Een lijst die me vertelt wat ik absoluut in huis moet hebben om uit dit boek te kunnen koken. Ik weet dat er mensen zijn die daar anders over denken en het wellicht belerend vinden, maar ik vind het een uitkomst! Na een lijst voor je voorraadkast en een lijst van 15 essentiële kruiden (ik had een score van 10/15 dus dat is lang niet slecht!) Kom je bij het hoofdstuk over Bijgerechten en snacks. Het eerste gerecht is Kedgeree! Een gerecht wat ik heel graag eet, maar de lijst van specerijen is zo lang dat ik altijd afhaak bij het samenstellen van de mix. Plus dat er 100 verschillende mixen zijn en mijn favoriete mix heb ik nog niet gevonden (ooit eens gegeten op een retreat en toen helemaal hooked geraakt.) Deze Kedgeree echter is simpel maar toch kruidig en troostend. Troostend? Ja Kedgeree is echt comfort food, trust me, alleen hierom moet je dit boek al in huis halen!

Basisboek India

En dat is nog niet alles

De hoofdstukken die volgen gaan over Groentes en Linzen. Nu wil ik niet steeds in herhaling vallen, maar mijn gezin wordt wild van Dal. Een gerecht met linzen en bonen dat kruidig en romig is. Heerlijk met wat simpele rijst of om op te scheppen met wat brood. Het recept voor Dal Makhani in Basisboek India is dat alles en meer, zo’n Dal heb ik nog nooit gegeten!

Hartig, zuur, zoet en een tikje pittig, deze Dal is een smaakexplosie!

Het boek gaat verder met Vis, vlees en gevogelte in hoofdstuk 3 (nog een tip? Vis in tamarindesaus, wauw!) en brood en rijst in hoofdstuk 4. Als je nu denkt: een heel hoofdstuk over rijst en brood, is dat nodig? Geloof me op mijn woord, dat is echt nodig en echt de moeite waard. Van de rijstgerechten die hierin staan loopt het water direct in je mond. Het boek sluit af met hoofdstukken over salades en toetjes.

Bonus

En dan krijg je nog een kleine bonus; een hoofdstuk met basisrecepten. Hierin staat onder andere hoe je zelf kruidenmixen maakt (homemade Garam Masala!), lekkere marinades en dan nog wat menu-ideeën. Als je denkt dat dit boek alleen bruikbaar is voor de avondmaaltijd, dan ga je genieten van de menu-ideeën! Start bij het ontbijt met een masala roerei of een kopje kardemomkoffie. Lunch met een heerlijke aubergine met chilipeper of fruitsalade. Zelfs aan borrelhapjes is gedacht! Dit boek is echt helemaal compleet.

Basisboek India

En ik ben compleet fan.

Er zijn maar weinig boeken die binnen een dag in mijn top 3 kookboeken terecht kunnen komen. Er zijn ook maar weinig boeken waaruit ik binnen een week al vier keer gekookt heb. Basisboek India kwam direct met stip binnen op 1 en is daar nog niet weggeweest, wat een geweldig boek.

Omdat ik jullie niet alleen mijn enthousiasme wil laten lezen, maar zeker ook wil laten proeven, mag ik vandaag een recept uit het boek moet jullie delen!

Basisboek India

Rauwe groentesalade met pittige dressing en noten

Deze salade bestaat uit dun gesneden rauwe groentes, die mooi in balans worden gehouden door een dressing van mosterdzaad, gember, chilivlokken en citroen.

Benodigdheden

1 bosje radijsjes, 2 wortels en 2 courgettes in dunne plakjes

1/4 rettich in dunne plakjes

3 lente-uitjes in dunne ringen

4-5 verse curryblaadjes (toko)

sap van 1/4 citroen

5 cm gember, geschild en geraspt

1/4 tl mosterdzaad

snuf chilivlokken en snufje zout

olijfolie

Optioneel

1 el noten-zadenmix

5 takjes koriander, door de helft gesneden

Werkwijze

Doe alle groentes in een grote schaal

Verhit de olie in een kleine koekenpan op laag vuur. Voeg het mosterdzaad en de curryblaadjes toe en bak 20 seconden. Draai het vuur uit.

Doe het citroensap en de chilivlokken erbij met de gember en het zout. Schenk over de groentes en schep alles losjes door elkaar.

Garneer met de noten-zadenmix en maak af met koriander.

Dit recept is een echt voorbeeld van waar Basisboek India voor staat.

Gezond en lekker eten, gemakkelijk te bereiden en vol van pure smaken en verse ingrediënten. Voor iedereen die houdt van Indiaas eten is dit boek een must-have en het zal een absolute aanvulling zijn in je keuken. Niet alleen voor wie niet bekend is in de Indiase keuken, maar ook voor doorgewinterde chefs is dit boek een bron van inspiratie en liefde voor eten.

Dat beschrijft Basisboek India misschien nog wel het best: liefde.

Liefde voor een cultuur, liefde voor eten en liefde voor koken. Haal jij ook een stukje liefde in huis?

winactie

WINACTIE!

Je kunt een stukje liefde in huis halen want ik mag twee exemplaren van dit geweldige boek weggeven! Wat moet je doen?

→ Laat hieronder in een reactie weten wie jij zou willen trakteren op een huisgemaakt Indiaas etentje…

→ Volg Positive Me op Facebook of Instagram (laat me hieronder even weten waar je volgt!)…

→ Heel hard duimen! Je kunt meedoen tot en met zondag 27 november 2016!

Kun je niet wachten? Basisboek India koop je hier!

Basisboek India – Amandip Uppal – € 29,95 – ISBN 9789023014928 – Becht

Basisboek india

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest