5 tips voor meer geluk in je leven

Waarom doen we massaal aan yoga? Waarom wil iedereen beginnen met meditatie? De meeste mensen die ik dit vraag zijn op zoek naar 1 ding: geluk. De antwoorden variëren, maar alles is te destilleren naar hetzelfde, we willen gelukkig zijn. We zijn druk, hebben niet genoeg persoonlijk contact en worden soms geleefd. Elke dag dezelfde handelingen, dezelfde baan, hetzelfde huis, dezelfde gedachten die ons niet gelukkig maken.

Nu is het heel makkelijk om te zeggen zoek je geluk? Ga dan in een hutje wonen op Bali of Costa Rica en het geluk komt vanzelf. Ik begrijp ook dat jij een baan hebt en een huis en misschien een partner en kinderen. Dat je niet zomaar in een hutje kunt gaan wonen. En dat je ook niet kunt leven van de lucht. Maar misschien kun je voorzichtig beginnen? Stapje voor stapje? Op weg naar ruimte  en geluk in je leven, lichtheid in je hoofd en misschien een stukje happiness?

Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen!

1.) Beoefen dankbaarheid

Deze heb je waarschijnlijk langs zien komen op alle lijstjes die spreken over geluk, gelukkig zijn/worden en happiness. Misschien ben je er wel een beetje allergisch voor geworden en echt, ik snap je. Maar ik zou er niet over beginnen als ik er niet van overtuigd was dat dankbaarheid je kwaliteit van leven kan verbeteren. Ik zal je vertellen wat dankbaarheid voor mij gedaan heeft, zodat je zelf kunt oordelen. Elke avond schrijf ik vijf punten op waar ik die dag dankbaar voor ben, wat goed ging of waar ik trots op ben. Hierdoor evalueer ik de dag (een mooie bonus is dat ik daardoor minder pieker omdat alles de revue nog even passeert) en haal ik er de goede punten uit.

Toen ik hier net mee begon vond ik het vreselijk moeilijk om goede dingen uit de dag te halen. Daarom begon ik ‘normale vanzelfsprekende’ dingen op te schrijven: Met de kinderen gespeeld, eten voor mijn gezin gekookt, dankbaar voor het feit dat ik een lekkere lunch had, dankbaar dat ik elke dag op mijn mat kan staan. Hoe vaker ik de dingen opschreef, hoe meer ik me begon te beseffen dat het eigenlijk helemaal niet zulke normale dingen zijn. Dat ik eigenlijk veel geluk heb dat ik elke dag in goede gezondheid mijn mat op kan stappen (dat realiseer je je vooral als je een keer níet in goede gezondheid bent en niet op de mat kunt staan) dat het niet zo normaal is dat elke dag vers kan koken voor mijn gezin.

Ik begon in te zien dat ik eigenlijk een heel fijn leven leid, met vanzelfsprekendheden die eigenlijk heel bijzonder zijn.

Hoe meer ik schreef, hoe meer ik ook overdag begon in te zien dat er veel is om dankbaar voor te zijn. En hoe meer ik dat in begon te zien, hoe gelukkiger ik in het leven kon staan.

Onderschijf geluk!

Ik zeg niet dat dit voor iedereen zal werken en ook niet dat het direct werkt. Maar als je het volhoudt en maar elke avond blijft schrijven, kan het zomaar zijn dat geluk heel langzaam je leven binnensijpelt…

2.) Schrap dwangmatigheden

Wat ik hiermee bedoel? Klein voorbeeld: jarenlang heb ik elke ochtend onder de douche de etiketten van mijn shampooflessen gelezen. Elke dag, dag in dag uit, de ingrediënten (aqua, dit-en-dat sulfate, chloren-nog wat, extract zus-en-zo, olie hier-of-daarvan) en de belofte (mooi glanzend haar, extra doorkambaar, gegarandeerd pareleffect.) En dat dan vaak zowel in het Nederlands als in het Frans (douce velvettoué!) Ik moest dit doen, mijn ogen werden onder de douche gewoon naar die flessen toegetrokken en ik las dan elke dag zo’n vijf á tien minuten lang shampoo- en zeepflessen. Raar? Ja natuurlijk! Het was een dwangmatigheid en na jaren lezen was ik er op een dag klaar mee.

Ik stond tijd te verdoen met iets wat ik helemaal niet wilde doen.

Hoe kan iemand nou vijftig keer dezelfde fles lezen! Dus van de één op de andere dag ben ik ermee gestopt. Ik draaide de flessen om (helaas, de achterkant staat ook vol tekst) en draaide uiteindelijk zelf om zodat ik geen fles meer kon zien. En vreemd genoeg na drie keer douchen voelde ik me zo bevrijd, ik hoefde die stomme flessen niet meer te lezen, nooit meer als ik dat niet wilde! Wat een vrijheid. Herken je dit? Moet je elke dag weer datzelfde briefje naast het koffiezetapparaat lezen? Zit je weer dezelfde routine te volgen tijdens je lunch? Raak je elke dag dat tafeltje aan maar weet je niet waarom? Word je bewust van je dwangmatigheden en overkom ze. Wees sterk, ga door je weerstand heen en bevrijd jezelf! Je zult ontdekken hoeveel lichter je je gaat voelen!

3.) Leef niet meer volgens de klok

Vroeger deelde ik mijn ochtendroutine in in blokken van 7 minuten. De eerste zeven om wakker te worden en kleding te pakken, dan 14 minuten voor douchen en aankleden. Zeven om naar beneden te gaan en 7 voor ontbijt, 7 om het op te eten en 7 om lunch te maken en daarna ging ik naar het werk. Waar ik dan aankwam om 7 uur. Waarom zeven? Geen idee, zo was het nou eenmaal.

Toen ik kinderen kreeg ging dat hele strakke schema de deur uit en was het ’s ochtends nooit zoals ik het plande! Dat resulteerde in mopperen op de kinderen, mopperen op m’n man en mopperen op mezelf. Elke ochtend van elke dag begon al gestrest en dan was ik nog niet eens op mijn werk! Als ik er eenmaal was zat ik er gefrustreerd omdat de ochtend zo’n zooitje was geweest.  Tot mijn partner op een dag tegen me zei “ik doe geen moeite meer om op tijd op het werk te komen, het gaat zoals het gaat. Ik kan tussen 7 en 9 beginnen en dat lukt me elke dag.”

Dat drong tot me door, ook ik kon elke dag beginnen wanneer ik wilde, dus waarom deed ik dan zo m’n best om er om 7 uur te zijn?

Het lukte me nooit, ik werd er gestrest van en voor de kinderen was het ook geen pretje! Dus ik stopte ermee, ging niet meer uit van de klok ’s ochtends maar ging uit van een lijstje: iedereen douchen, iedereen aankleden, iedereen eten, iedereen de deur uit. En als ik die dingen kon afvinken dan was de ochtend klaar.

Raad eens? Ineens was ik elke dag een half uur eerder op m’n werk. Ik vond rust in de ochtend en daarmee rust voor mezelf. Dus denk eens na, wat plan jij allemaal op de klok? En hoe zou je hier anders mee om kunnen gaan? Kun je relaxt blijven, kun je misschien de klok iets meer loslaten? Ik begrijp dat als je nou eenmaal om half 9 de zaak moet openen dat je dan ook stipt om half 9 daar moet zijn, maar misschien kun je dan meer tijd nemen? Een uur eerder opstaan en op die manier rustiger aan doen? Ga eens wat losser om met tijd en ervaar dan of dit je meer rust geeft!

Geluk zit hem in losse tijd

4.) Streef je doelen niet blind na maar geniet van het proces

Een tijdje geleden schreef ik voor Happygirl Yoga een artikel dat heette: Important lessons we need to learn from our children. Een artikel dat gaat over mijn hoe mijn zoon en dochter nog geen duidelijke doelen voor ogen hebben. Als ze een tekening gaan maken, dan gaan ze zitten en zetten ze hun pen op het papier. Ze bedenken zich nog niet ‘nu teken ik een zon’, nee ze gaan zitten en tekenen en als er een zon uitkomt dan is dat leuk, maar als die zon lijkt op een paard dan is dat ook goed. Dat vermogen raken we kwijt als we opgroeien.

In een wereld die van ons vraagt dat we resultaatgericht zijn en dat we doelen nastreven, vergeten we vaak te genieten van het proces.

Met hangen en wurgen kruipen we naar het doel, terwijl we het onszelf niet leuk maken. Is het plezier dat het tekenen ons geeft niet belangrijker dan de tekening die we maken? Is de voldoening die we kunnen halen uit een dag hard werken niet belangrijker dan het resultaat van de werkdag?

Als je nu denkt “leuk gezegd maar ik moet voor mijn baas toch echt iets opleveren anders word ik ontslagen” dan is dat een logische gedachte, maar dat je geniet van het proces wil toch niet zeggen dat je resultaat slecht wordt? Maar probeer wel in het moment te blijven terwijl je werkt, ga niet alvast met je hoofd bij je resultaat zitten, maar wees hier. Nu. Bij je proces. Dan zul je zien dat je resultaat zelfs nog beter is, omdat het behaald is met aandacht en focus, niet met hangen en wurgen.

Maak geluk je doel

5.) Mediteer elke dag

Is dit een open deur? Misschien wel, maar het kan je toch helpen om meer ruimte in je hoofd te creëren. Meditatie. Ik weet dat dit bij sommige mensen allergie opwekt, maar toch kan dit je helpen om gelukkiger te worden. Elke avond (na mijn vijf punten van dankbaarheid) mediteer ik, soms maar vijf minuten, soms tien tot twintig minuten. Sceptisch als ik ben, wilde ik lang niet geloven dat dit een verandering teweeg kon brengen. Hoe was het mogelijk dat iets zo simpel als stilzitten en op mijn adem letten, me kon helpen in het leven?

De eerste weken was het niet mogelijk. Het hielp ook niets, mijn hoofd was net zo druk als altijd, mijn hart dezelfde moordkuil en mijn focus ver te zoeken. Maar na een aantal weken voelde ik toch meer rust. Ik kon concentratie op mijn werk behouden zonder dat ik afgeleid werd door elk wissewasje dat maar langskwam. Ik begon ruimte te maken om me aan een taak te wijten zonder dat gedachten met me aan de haal gingen en me van mijn werk af hielden. Ik kreeg meer geduld met mijn kinderen en ging beter zorgen voor mezelf.

De inzichten die ik kreeg zorgden ervoor dat mijn gedachten niet meer met me aan de haal konden gaan en dat ik ze onder controle kreeg.

Hoe fijn zou het zijn als je zelf de regie had over wat je wanneer denkt? Over welke gedachte wel in je hoofd zit en welke niet? Dat kan meditatie je geven. Hulp nodig bij mediteren? De app Calm kan je op weg helpen en een steuntje in de rug geven als je geen idee hebt hoe je het aan moet pakken.

mediteer op geluk

Heb jij voorbeelden van kleine dingen die meer geluk in je leven brachten? Of goede tips die ons een stapje verder naar happiness helpen? Deel ze!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 × 3 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X