5 tips voor een duurzamer leven

Duurzaamheid

Misschien heb je wel eens de duurzaamheidskriebel gehad. Je voelt je ineens een wereldverbeteraar en wilt graag flowerpower en liefde uitstorten op de planeet. SUPER!

Maar hoe ga je dat doen? Het lijkt heel aantrekkelijk, maar hoe kun je ineens het roer omgooien en duurzaam gaan leven? Moet je je hele huisraad en kledingkast inruilen? Voor handgemaakte meubels van sloopmaterialen en kleding van hennep en gerecyclede spijkerbroeken? Of een fortuin uitgeven om je huis duurzaam te maken? Geen zorgen, ook met kleine dingen kun je het verschil maken!

Begin eens met deze vijf tips!

1.) Reduceer je afval

Ja dat lijkt een open deur, maar hoe vaak koop je iets in een doos? Wat vervolgens in een plastic zak zit? Met een stuk piepschuim eromheen? Vastgebonden met een stukje ijzerdraad? Met een papiertje eroverheen? En dan nog ingepakt ook? Ik begrijp dat je hier niet altijd omheen kunt, maar kijk eens verder, kun je de verpakking hergebruiken? Kan het stuk piepschuim de volgende keer gebruik worden als je iets inpakt? Kun je dat pakpapiertje hergebruiken? Misschien kun je met de ijzerdraadjes nog een keer iets vastmaken? Lukt het niet, kun je dan misschien recyclen? De doos voor je oud papier, het plastic zakje als vuilniszak voor je ingezamelde plastic? We gooien elke week zoveel onnodige spullen weg! Maak bijvoorbeeld van je GFT-afval eens een composthoop! Probeer deze week eens je vuilnis te halveren, lukt het jou?

  • Bij milieucentraal vind je 6 tips om je afval te verminderen!

box

2.) Deel met anderen

Als we iets missen, zijn we gauw geneigd het nieuw te gaan kopen. Dat is makkelijk, we kunnen onze eigen keuze maken, hebben alles direct tot onze beschikking en kunnen weer een artikel aan onze status toevoegen. Maar heb je die startkabels echt blijvend nodig? Of belanden spullen ook wel eens na één of twee keer gebruik in de kast? Misschien kun je de volgende keer eerst eens rondvragen of de buren een set startkabels hebben liggen? Of kun je ze van marktplaats halen? Hoe minder je nieuw koopt, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden. Bied anderen ook jouw spullen te leen aan en verkoop wat je niet meer nodig hebt via marktplaats of breng het naar de kringloop. Als we allemaal minder gaan afnemen, kan de productie omlaag en verlagen we daarmee ook het gebruik van grondstoffen en energie. Ja zelfs dat ene ding minder maakt al een verschil!

3.) Haal lokaal

Kijk eens rond in je omgeving, kun je producten direct van de bron halen? Dit kan lastig zijn als je in de stad woont, maar tegenwoordig zijn er overal initiatieven om zo lokaal mogelijk te kunnen kopen. Misschien zit er een boerderij bij jou in de buurt waar je groente zo van het land kunt kopen? Of ken je iemand met een moestuin die wat groente kwijt moet? Die buurman met die appelboom, eet hij alles zelf op, of kan hij wat appels aan jou slijten? Verkopen ze bij de kinderboerderij verse kippeneitjes? Misschien heb je wel groente in je eigen tuin. Hoe lokaler je koopt, hoe duurzamer. Is het er nog niet? Een oproepje of Facebook kan soms wonderen doen, misschien kun je een beweging starten!

4.) Koop duurzaam

We zijn dol op nieuwe spullen. Kun je ondanks het delen, tweedehandskopen of lokaal halen toch je koopdrang niet inperken, koop dan zo duurzaam mogelijk. Dat kost soms wat meer, maar het helpt wel mee! Door de focus op duurzaamheid, beginnen steeds meer producten ook in duurzame varianten te verschijnen. Probeer in je keuze zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te kopen Vaak is een fijne bijkomstigheid dat deze producten van goede kwaliteit zijn en dat ze ook nog eens heel mooi zijn!

  • Zoek je duurzame yogagear? Daarin is ruim keuze, van mat tot legging!

5.) Verbruik met mate

Weer een open deur, maar ik wil hem toch bespreken. Let eens op je verbruik, hoe ga jij met je energie om? Laat je de lampen graag branden als je niet in de ruimte bent? Stroomt de kraan tijdens het tandenpoetsen? Niet meer doen! Ga bewust om met wat je verbruikt. Dat is ook nog eens goed voor je budget (kun je die mooie duurzame producten aanschaffen.) Uiteraard kun je nog verder gaan, is jouw huis bijvoorbeeld geïsoleerd? Heb je dubbel glas? Nog een stapje verder? Tegenwoordig kun je ook slowflow showers en waterzuinige toiletten kopen. Ga je eigen verbruik en je eigen huis eens na, waar kun jij winst behalen?

electric

Denk niet dat je in je eentje geen verschil kunt maken, ook jouw bijdrage maakt een verschil. Ja de hele wereld zul je er niet mee veranderen, maar als je het een beetje beter kunt maken, is het al zeker de moeite waard!

Hoe duurzaam leef jij?

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 × 10 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X