Havermoutkliekjescake met zaden en noten

Havermoutkliekjescake

Elke ochtend kook ik havermout voor mijn gezin, iedereen vindt het heerlijk, het vult goed en we kunnen er de hele dag op draaien, perfect dus! Maar regelmatig maak ik in mijn enthousiasme veel te veel waardoor ik met een bak havermout blijf zitten. Dat zet ik in de koelkast voor later, maar in de praktijk eet niemand dat kliekje meer op. Dus wat doe je met te veel gekookte havermout? Havermoutoverschot is bij mij thuis geen probleem meer sinds ik dit receptje tevoorschijn toverde! Sterker nog; soms kook ik express te veel om dit te kunnen maken, jij toevallig morgenochtend ook?

Ik waarschuw je wel vast, hier gaat roomboter in. En op slechte dagen vervang ik de bananen ook nog wel eens door 80gr kokosbloesemsuiker. Misschien kan er ook kokosolie in, maar dat heb ik nog niet getest. Let’s get going!

Benodigdheden

Een schaal havermout van vanochtend (als je het in de koelkast hebt gezet is het nu waarschijnlijk bijna beton, dat hoort zo)
100gr roomboter
2 eieren
200 Gr speltmeel
8 Gr bakpoeder
1 el kaneel
3 flinke el honing
2 bananen (heel rijp)
2 tl vanille extract
3 el zonnebloempitten
3 el pompoenpitten
2 el amandelen gehakt
2 el walnoot gehakt

Optioneel

2 handjes rozijnen
5 dadels in stukjes

Havercake

Werkwijze

Verwarm je oven voor op 165 graden.

Laat de boter en eieren goed op kamertemperatuur komen. Doe de havermout in je mixerkom en voeg de boter toe. Klop tot het helemaal gemengd is. Voeg dan al kloppende de eieren één voor één toe. Prak de bananen en meng ze samen met de honing door het beslag. Ben je in een zoete bui of houd je niet van de smaak van banaan in je cake (of de kleffe textuur die dit geeft) voeg dan hier 80 gram suiker toe.

Zeef de bloem en meng het bakpoeder en de kaneel er vast door. Klop dit door het eiermengsel. Voeg al kloppende de vanille toe.

Roer alle noten, zaden en eventueel gedroogde vruchten erdoor. Giet het beslag in een cakevorm, strooi er nog wat zaden over en duw hier en daar wat noten in de cake. Duw de zaden wat aan en bedek de cake met aluminiumfolie. Zet de cake 60 minuten in de oven, maar haal na 45 minuten het folie eraf. Als je erin prikt met een sateprikker en er plakt geen cake aan als je hem terugtrekt is hij gaar! Haal direct uit de cakevorm en laat afkoelen op een rooster.

Deze cake is heerlijk dankzij alle zaden die erin zitten én je bent je restje havermout kwijt, ideaal! Plus mijn kinderen vinden het heel leuk om samen cake te bakken, dus wij bakken deze cake bijna elke week!

Eet smakelijk!

Havermoutcake hand

Heb jij tips voor je laatste restje havermout? Laat hieronder weten, ben benieuwd!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 8 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X