Gezond genieten: Dahl met rijst en spinazie

Dahl

Mijn leesvoer voor deze vakantie was Autobiography of a yogi van Yogananda. Een geweldig boek over het leven van een uitzonderlijke yogi. Voor wie het boek niet kent of geen zin heeft om te lezen, je kunt de shortcut nemen door de documentaire op Netflix te bekijken. Het boek verhaalt in detail over ontmoetingen die Yogananda heeft gehad, vaak tot aan het voedsel aan toe. Een veel opgediend gerecht in India is daarbij Dahl. Zelf had ik nog niet gehoord van Dahl, maar na wat onderzoek was ik verkocht! Het is een gerecht op basis van peulvruchten en lekker veel specerijen. My kind of dish.

Zelf ook Dahl maken? Zo doe je dat!

Benodigdheden

300 gr linzen (ik gebruikte rode linzen, maar als je houdt van stevige dahl, neem dan groene, die koken minder snel stuk)
1 el ghee
1 rode ui
1 teen knoflook
1 el geraspte gember
1 tl kaneel
1 tl gemalen komijnzaad
3 tl garam masala
1 tl kerrie
klein snufje chilipoeder
4 takjes verse koriander, klein gesneden (plus extra voor het garneren)
200 ml kokosmelk
1 blikje gepelde tomaten
3 handjes spinazie, klein gesneden (diepvriesspinazie kan ook, neem dan 6 tot 8 blokjes)
zwarte peper en himalayazout

Optioneel

Amandelen
Kokosrasp
Gekookte bruine rijst
Eventueel (naan)brood

Werkwijze

Begin met het koken van de linzen, vaak moeten deze zo’n 15 minuten koken. Als ze nog vijf minuten moeten kun je alvast de ui, knoflook en gember fruiten in een hapjespan, gebruik hiervoor een eetlepel ghee voor een aromatische smaak.

Voeg de specerijen en koriander toe en bak deze even kort mee met de uien. Voeg daarna de kokosmelk en de tomaten toe en laat dit even aan de kook komen. Druk de tomaten stuk met een houten spatel zodat dit kleine stukjes worden. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Draai het vuur laag en voeg de spinazie toe, verwarm de spinazie zodat deze zacht wordt. Als je diepvriesspinazie gebruikt laat deze dan ontdooien in de pan. Voeg daarna de linzen toe en roer goed door.

Voor het opdienen kun je de amandelen in een vijzel klein maken en even bakken in een koekenpan. Verhit een lepel ghee en voeg de amandelen toe met een snufje zout. Als ze wat bruin beginnen te worden voeg je kokosrasp toe, laat dit ook bruin worden. Het is lekker om dit eroverheen te strooien voor het opdienen.

Eet met wat rijst (ik heb het hier met bruine rijst die gekookt is met ayurvedische vata-kruiden en ui, knoflook en gember opgediend) of wat brood (turks brood of naanbrood is er heerlijk bij!) Garneer met wat verse koriander.

Eet smakelijk!

Dahl 2

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 − 4 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X