Good Food onderweg: Zo doe je dat!

Gorges du Verdon

Na twee uur in de auto begint het al, mijn zoon kondigt aan honger te hebben. We zijn vannacht om 4 uur vertrokken naar de Provence, zo’n 13 uur rijden zonder pauze. In mijn geval met twee jonge kinderen aan boord ben je al gauw 18 uur onderweg.

En, ook in mijn geval, er wordt gedurende deze 18 uur non-stop gevraagd om eten.

Er heeft altijd wel iemand honger. Er zitten tachtigduizend fastfoodzaken, snackbarren en andere vreetkotten langs te snelweg en ook de tankstations en wc-stops liggen vol met vieze vette hap of suikerbommen. Deze verleidingen zijn aan mijn gezelschap wel besteed. Ze zijn gek op zoetigheid en ‘vette bek’ zoals we frituur gekscherend noemen.

Onverbiddelijk blijf ik nee zeggen op herhaaldelijke verzoekjes om dit soort reisvoer te kopen. Op vakantie eten we straks al genoeg Pain au Chocolat, Gelato en andere lokale lekkernijen.

Aan het pleidooi van mijn man dat het ‘traditie’ is om snoep te eten tijdens de reis geef ik al helemaal geen gehoor. Wij maken nieuwe tradities en die zijn gezond en lekker. Welke tradities dat inmiddels zijn? Dit zijn mijn beste tips:

1.) Plan de reis van tevoren

Bedenk thuis alvast wat je straks gaat eten. Welke maaltijden moet je onderweg eten en hoe gaan die eruit zien? Op deze manier kun je goed voorbereid op weg gaan en sta je niet voor verrassingen onderweg.

2.) Maak alles een dag van tevoren

Wij reizen standaard met een koeltas met koelelement erin. Ik bereid alles wat we onderweg eten thuis en neem dat mee. Zo hoeven we niets te kopen en dat zorgt ervoor dat er niemand in de verleiding komt om tóch zo’n vet saucijzenbroodje te kopen voor de lunch.

3.) Houd rekening met je natuurlijke behoeftes

Hoe ik dat bedoel? Probeer je reis zo te plannen dat je inspeelt op wat je nodig hebt. ’s Ochtends een stevig ontbijt, in de namiddag iets zoets en persoonlijk keer ik de lunch en het diner om. In de auto heb je vaak ’s middags behoefte aan een stevige maaltijd, maar ’s avonds weinig honger. Daarom maak ik voor de middag een hoofdmaaltijd klaar en zorg ik ervoor dat we ’s avonds iets lichts kunnen eten. Eromheen kunnen we dan snacken.

Ons schema ziet er vaak zo uit:

2 uur ’s nachts: Opstaan

Thee en koffie zetten en meenemen in thermosfles, koelkast uitpakken en in koeltas doen, eten voor onderweg in de auto zetten (alvast bij je voeten zodat je alles tevoorschijn kunt toveren zonder veel moeite te hoeven doen.) Vergeet niet om bakjes, bestek en bekers mee te nemen!

3 uur ’s nachts: Rijden

We drinken de hete koffie en thee om wat wakker te worden en eten een banaan om even wat snelle energie binnen te krijgen.

7 uur ’s ochtends: Eerste stop

Ik neem altijd yoghurt of kwark mee in een koeltas met koelelement en havermout waar al wat rozijnen en kaneel doorheen zitten, deze eten we op onze eerste stop. Door dit ontbijtje kan iedereen wel weer een paar uurtjes verder.

Havermout

10 uur: Tweede stop

We eten fruit dat ik van tevoren heb gesneden en klaar heb gemaakt.

12/ 1 uur: Lunch

We eten dit soms in de auto, soms op een picknickplek. Ik maak voor mezelf en mijn man van tevoren een bakje met iets hartigs, het zout hierin kikkert een beetje op en ik kook graag een ‘aardende maaltijd’ omdat reizen veel lucht in je lichaam kan brengen. (Lees hier over Ayurveda als je benieuwd bent wat een ‘aardende’ maaltijd is.) De kinderen eten een broodje met beleg. Dit jaar maakte ik zilvervlies basmatirijst met vatakruiden, geroosterde zoete aardappel en wat pompoenpitten.

3 uur: Zoete stop

Tijdens deze stop heeft iedereen het altijd moeilijk. We zijn al 12 uur onderweg, er is honger, zoete trek, het lichaam zit in een dipje en de Mars roept ons vanuit  de schappen toe. Voor die momenten neem ik altijd wat gedroogd fruit en noten mee. Het stilt de zoete trek en doordat er veel vezels in zitten bevordert het ook de spijsvertering. Dat heb je wel nodig als je zo’n hele dag alleen maar op je gat zit.

gedr fr noten

6/ 7 uur – Avondeten

We stoppen voor het avondeten. Meestal hebben we op deze momenten geen trek meer, maar wel een lijf dat schreeuwt om makkelijk eten waar snel energie uitgehaald kan worden. Geen langzame vezels en gezonde hap maar gewoon vettigheid en chocola. Luister naar je lichaam op deze momenten, zorg ervoor dat je er niet in trapt want als je toegeeft lig je een uur later te slapen in de auto.

Voor deze momenten neem ik lichte kost mee, maar nooit rauw, rauw voedsel is moeilijk te verwerken door je lichaam en dat zorgt vaak voor darmproblemen tijdens het reizen.

Je kunt er verstopt van raken, winderig van worden of maagkrampen van krijgen. Probeer salade daarom te vermijden. Een goede variant erop is om alle groente te blancheren of stomen. Dit jaar aten wij wat gierst met geblancheerde spinazie, een gekookt eitje en wat zelfgemaakte pesto. Gazpacho is ook altijd een succes!

9/10 uur ‘s avonds – Aankomst!

We kunnen dan direct door ons bed in (we huren altijd zo’n mooie safaritent met boxsprings.) Is je bedje nog niet opgemaakt en moet je de tent nog opzetten? Dan kun je nog iets kleins eten, vaak is een bordje warme havermout of wat hete groentebouillon een aanrader.

Overige ‘snackerij’

Naast deze maaltijden, neem ik altijd extra’s mee, voor de honger tussendoor. De traditie van mijn man mag dan niet meer opgaan, maar dat er de hele reis gegeten wordt, dat is niet veranderd. Wat ik standaard meeneem:

– Liters water

Probeer voldoende te blijven drinken tijdens de reis om buikklachten te voorkomen. Reizen droogt je enorm uit dus drink genoeg, ook als je geen dorst hebt. Toen ik 12 uur naar Amerika moest vliegen, raadde een maag-, darm-, leverarts me aan om elk uur een halve liter te drinken (ik zat gelukkig dicht bij het toilet.) Tip: Heb je last van een droge huid van het reizen? Neem wat olie of crème mee en smeer je onderweg een aantal keer in.

– Gekookt ei

Ons gezin is gek op gekookte eitjes en soms is zo’n eitje net wat je nodig hebt bij de lunch of het avondeten om je een beetje op te peppen.

– Nootjes

Voor hartige trek of als je gewoon iets wilt snacks, van nootjes zit je vrij snel vol en ze geven je lang energie. Ze zitten bovendien vol goede vetten dus ze zijn heel verantwoord! (Kies wel voor de ongezouten variant, anders droog je jezelf nog meer uit.)

– Gedroogd fruit

Rozijnen, gedroogde pruimen, vijgen, abrikozen en dadels neem ik standaard mee op reis. Ze stillen de zoete trek, de vezels geven je darmen een kickstart als je wat verstopt zit en ze zijn heerlijk! Ik neem altijd extra mee als ik op reis ben.

– Rijstwafels

Met twee jonge kinderen ontkom je er bijna niet aan, ook de rijstwafels gaan mee op reis. Er zitten weinig calorieën in en ze zijn heel licht dus de perfecte snack om tussendoor te snoepen.

– Banaan/dadelcake

Ik maak vaak een aantal cakejes voor onderweg. Zo kan ik mijn kinderen toch verwennen met een kleine zoete snack, maar zorg ik er wel voor dat het verantwoord blijft. Ze zijn er dol op!

– Theezakjes

Klinkt misschien raar, maar meestal hebben tankstations alleen zwarte thee of gearomatiseerde thee, terwijl ik groene thee of kruidenthee drink. Toch vind ik zo’n warme kop thee een heerlijke oppepper tijdens het rijden, dus neem ik graag mijn eigen zakje thee mee. Een kopje heet water is overal wel te krijgen, zakje erin en rijden maar weer!

Watermeloen

Voor de terugreis houd ik hetzelfde regime aan. Ik kook de dag van tevoren op de camping extra en doe dat in bakjes voor de terugreis.Meestal eten we terug minder omdat we nog vol zitten van al het lekkers dat we op de vakantie hebben gegeten. Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op weg.

Bon voyage et Bon appétit!

Wat zijn jouw beste food-reistips?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 − 12 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X