Diagnose troep: ruim je leven op!

Marie kondo desk

Laat me je één ding vertellen over mij. Mijn werkplek is keurig. Mijn nietmachine, perforator en stempels staan keurig naast elkaar. Pennen in het pennenbakje, papieren netjes in mapjes en op stapels. Ik werk heel netjes. Elke avond ruim ik mijn bureau op en zet ik alles terug op z’n eigen plekje. Alsof ik Marie Kondo zelf ben.

Of dat betekent dat ik netjes ben? Het betekent eerder dat ik op mijn werk heel netjes ben. Mijn huis daarentegen, lijkt vaak op een ontplofte speelgoedbom met hier en daar wat papieren en andere eigendommen.

Mijn troephuis

Yogaleggings all over the place, overal staan prullen, koffers van de reis vorige maand nog in de slaapkamer, twee paar schoenen op de trap, plastic tasjes onder de kapstok gemoffeld, een krat met sjaals waar ook een buggy in staat, twee wasmanden met schone was in de kamer, drie kindersokken op de grond, schone luier ernaast, mandjes met allerlei kleine dingen in en op elke kast, boeken in de boekenkast maar ook daaromheen en in de keuken, slaapkamer en werkkamer, pennen op elk oppervlak (maar wel altijd op zoek naar een pen) en óveral ligt speelgoed. Dat is mijn huis. Klinkt onwijs fijn, niet?

Hoe kan het nou toch dat mijn huis altijd zo’n verzameling spullen is? Ik ruim elke dag op, ik ben altijd bezig spullen te verplaatsen, kasten uit te mesten en weer in te richten, maar altijd ontstaat de troep weer. Doodmoe word ik ervan.

Een stukje achtergrond: ik ben aardig wat verhuisd in mijn leven. Vind ik dat vervelend? Nee zeker niet, een nieuw huis inrichten en je eigen maken vind ik heel leuk. Ik heb niets tegen verhuizen. Mijn familie en vrienden echter, hebben erg veel tegen verhuizen. Steevast krijg ik na een verhuizing naar mijn hoofd geslingerd dat ik ‘te veel spullen heb’. Je moest eens weten wat ik al heb weggegooid in de jaren! En nog is het niet genoeg, een overschot aan spullen is mijn diagnose.

Minder kopen doe ik al. (Hoe ik dat deed? Dat lees je hier.)

En toch blijft mijn huis een verzameling van loshangende spullen met een stofwolk eromheen. Wat doe ik fout?

Weggooicomplex

Heel eerlijk? Bij mijn diagnose hoort nog een tweede deel; een overschot aan spullen met een weggooicomplex. Ik kan niet weggooien. Wat ik dan weg heb gedaan over de jaren? Tja, een oud dekbed (niet nadat ik een nieuwe had gekocht natuurlijk), twee bankkussentjes, wat oude kleding (lang niet alles), uitgedroogde verf, die paar boeken die echt niet leuk waren, een stuk hout en twee PVC-pijpen. Moet ik nog doorgaan? Weggooien vind ik heel moeilijk. Ik hecht waarde aan wérkelijk alles!

Overal kan ik wel iets mee. Een kapot shirtje? Kan ik vast wel maken/gebruiken/pimpen/als poetsdoek houden. Stuk karton? Kan ik wel mee knutselen/iets verstevigen/op snijden. Raar geribbeld stukje ijzerdraad? Kan ik wel iets mee vastbinden/repareren/in de tuin gebruiken. Oude tijdschriften? Die gooi je toch niet weg? Flyer van dat festival van vorig jaar? Ja hallo, herinnering!

Wat krijg je als je alles maar houdt? Troepnesten.

Verzamelingen van spullen hier en daar die alleen maar groeien en uiteindelijk zorgen voor permanente troep.

Mijn troep begon mijn humeur te beïnvloeden. Ik werd kribbig het moment dat ik de drempel overstapte. Begon ruzie te zoeken, te snauwen en kon uiteindelijk alleen nog maar mopperen over die troep. Ik voelde me constant moe en kon daardoor niet opruimen. Door het opruimen werd de troep erger en dat maakte me nóg vermoeider. De cirkel hield zichzelf lekker in stand zo.

Toen ik voor de vijfhonderdste keer mijn benen bijna brak over een losliggend stuk plastic dat ik ‘vast nog wel kon gebruiken’ was de maat echt vol. Ik had een goeroe nodig. Een opruimgoeroe die me kon genezen van mijn bewaarwoede.

Spark joy

Ik vond haar in de persoon van Marie Kondo. Ken je haar? Ze is dé opruimcoach van de wereld en hielp wereldwijd miljoenen mensen met opruimen. Haar Konmarie methode heeft zich al zo vaak bewezen. Marie zou mij ook kunnen helpen. Gewapend met haar nieuwe boek Spark Joy ging ik de strijd met mezelf aan.

Operatie kill-weggooicomplex kon beginnen!

Spark Joy

Het boek van Marie is heel luchtig. Ze schrijft vanuit persoonlijke ervaringen en geeft veel voorbeelden van haar cliënten. Je voelt je na het lezen een stuk minder eenzaam in je opruimproblemen.

Masterclass

In haar eerste boek Opgeruimd ging Marie in op haar Konmarie manier van opruimen. Omdat ze merkte dat veel mensen na het lezen nog niet goed wisten hóe ze moesten opruimen, besloot ze het boek Spark Joy te schrijven. Een geïllustreerde masterclass opruimen. Ze legt haar methode uit en legt dan per categorie uit hoe je spullen het best kunt opruimen. En dat is echt handig!

Alleen door het lezen van haar boek al, begon ik me anders te voelen. Ik kon dit aan. Opruimen was zo lastig nog niet.

Marie raadt aan om met kleding te beginnen. Omdat je dat het makkelijkst kunt weggooien. De ervaring die je ermee opdoet kun je dan gebruiken voor overige categorieën. De truc? Daarvoor moet je het boek eigenlijk lezen, maar het komt hierop neer: Houd waar je blij van wordt. What ‘sparks your joy?’

En zo werd weggooien een ander verhaal. Want ik hield geen spullen meer omdat ik er nog iets mee zou kunnen, of omdat ik het nog nooit had gebruikt, of omdat het ander zo zonde was, maar ik hield omdat ik ervan hield. Wat een raar concept. Wat bevrijdend!

Dat kriebelende vest dat ik maar drie keer gedragen heb? Word ik niet blij van. Ik draag nooit en het kriebelt zo. Weg!
Die broek met die rare pasvorm? Ik vind hem niet eens mooi, waarom zou ik hem houden? Omdat hij nog niet stuk is?

Weg!

Dat vest dat alleen mijn man mooi vindt? Als ik het draag voel ik me zo sloom, wat een lelijk ding. WEG!

WEG WEG WEG!

Wat een opluchting.

Geweldig deze methode van Marie! Geen spullen meer houden om de verkeerde redenen, maar alleen omdat je er blij van wordt. Als ik mijn kast open zie ik alleen spullen waar ik blij van word. Hoe heerlijk!

(Kleine bonus: ik vind dat de kaft van het boek heel lekker aanvoelt, dat soort details vind ik heerlijk!)

Ook leren hoe je moet opruimen en wegdoen? Het boek van Marie Kondo koop je hier! (Echt aan te raden als je ook de diagnose bewaarziek hebt gesteld!)

Spark Joy – Marie Kondo – Uitgever Lev. – €18,99

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 − 15 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X