In Memoirs of a retreat heb je uitgebreid kunnen lezen hoe ik mijn verblijf op Ibiza heb ervaren. Maar het eten heb ik expres bewaard voor een apart artikel. Want dat was heel speciaal. En ik zou je met liefde delen hoe het eten daar was, maar dat lukt me tot noch toe niet zo goed. Het is moeilijk om onder woorden te brengen hoe lekker de specerijen waren en hoe perfect de heerlijke basmatirijst klaargemaakt was. Hoe leg je uit hoe vers gekookte peertjes met vers gemaakt haverkruim smaken? Kon ik je maar laten proeven hoe geweldig de gekruide pompoen uit de oven was, zeker naast die geweldige gestoomde venkel. Dat lukt me niet. Maar ik kan je wél meenemen op de reis die ik maakte door dit geweldige eten en die ervoor zorgde dat ik ook thuis de heerlijkste dingen op tafel tover!

Daniëlle en Ayurveda


Mijn allereerste kennismaking met Ayurveda was het Happinez kookboek dat ik kocht omdat de recepten erin lekker leken. Ik had geen idee dat er ook een heel hoofdstuk tekst in stond en dat deze ging over Ayurveda. Na het vluchtig te hebben bestudeerd, kwam ik tot de conclusie dat het lastig was en dat ik eigenlijk nog geen idee had wat het inhield.

En toen ontmoette ik Daniëlle.

Fotodani

Oké ik ben nog steeds geen expert, maar Daniëlle van den Stoom van The Soul Food Company heeft me ingewijd in de geheimen van Ayurveda. Geheimen die eigenlijk zo simpel zijn, dat ik me afvraag waarom ik het ooit onduidelijk vond. Daniëlle is echt een wandelend Ayurvedisch kookboek en encyclopedie, ze heeft op elke mogelijke vraag een antwoord en ze deelt met liefde al haar recepten. Ze is niet iemand die haar geheimen niet prijsgeeft of haar kennis voor haarzelf houdt, ze is iemand die gepassioneerd is over wat ze doet en die vindt dat iedereen toegang zou moeten hebben tot deze kennis.

Ze laat je met liefde drie keer zien hoe je een gerecht klaarmaakt zoals zij dat doet, omdat ze het belangrijk vindt dat je het zelf thuis ook kunt maken!

Zes jaar geleden maakte Daniëlle kennis met Ayurveda, ze deed een test voor het bepalen van haar Ayurvedisch type in een tijdschrift, ze geeft toe, ook zij vond het destijds ingewikkeld. Maar toen ze een aankondiging zag voor een opleiding tot ayurvedisch consulent, besloot ze dit te gaan doen. Daar gingen haar ogen open, het voelde allemaal zo logisch en natuurlijk dat ze nooit meer heeft omgekeken. Na een jeugd waarin Daniëlle vocht tegen zichzelf, heeft ze in Ayurveda rust gevonden. Het geeft haar toestemming om te zijn wie ze is en geeft haar inzicht in wie ze eigenlijk is.

Wie dat is? Een hele warme en lieve vrouw.

Zorgzaam, altijd lachend en haar eten is altijd van ongelofelijk hoge kwaliteit. Je kunt je niet voorstellen wat ze allemaal kan met een pan rijst (ze heeft me het geheim geleerd!) Haar chai? Pure liefde in een mok! En ze is het levende voorbeeld van hoe Ayurveda je geluk kan brengen. Ook van haar persoonlijke reis maakt ze geen geheim, ze wil ermee inspireren en hoopt mensen te raken, zodat ze zichzelf zullen leren kennen. Daniëlle vertelt dat ze zich vroeger niet mooi voelde, met een zus die fotomodel was en zelf een gewicht dat nog wel eens op en neer ging, voelde ze zich vaak minderwaardig en probeer ze zichzelf zoveel mogelijk in de schaduw te houden. Het ene dieet na het andere kwam en ging, maar niets zorgde voor blijvend geluk. Door de inzichten die Ayurveda haar verschaft hebben, heeft ze geleerd dat ze zichzelf mag zijn en hoe ze dit kan zijn. Dat is volgens Daniëlle waar Ayurveda over gaat, kennis van je eigen leven. Het helpt je in balans te komen zodat onrust uit je hoofd en lichaam kan verdwijnen.

Danielle

Het systeem

Hoe dat kan en of dat ook voor jou kan werken? Zeker weten! Ayurveda betekent ‘kennis van het leven’ en is een leerschool uit India. Het is gebaseerd op de vijf elementen, aarde, water, vuur, lucht en ether. Wij bestaan allemaal uit een combinatie van de elementen, deze unieke combinatie noemen we je geboorteconstitutie. In Ayurveda worden de elementen samengevat in de drie dosha’s (types) deze dosha’s zijn aanwezig in iedereen, echter vaak komen één of twee types sterker naar boven. Alle types hebben andere eetbehoeften. Voor de indeling wordt gekeken naar je uiterlijk, lichamelijke functies, karakter, kwaliteiten, voorkeuren etc. Als je weet welk type je bent, kun je kijken of je jezelf herkent in de typeringen hiervan. Alleen die herkenning kan soms al helpen om inzicht in jezelf te krijgen. Als je je afvraagt waarom je toch wel eens ongeduldig bent, dan kan het best zijn dat jij een Pitta bent die wat uit balans is.

De drie types zijn

Vata – Elementen: Lucht en Ether (ruimte)
Van alle dosha’s zijn vata’s de luchtigste types. Het zijn de types die sociaal zijn, nieuwsgierig en creatief. Ze zijn reislustig en ondernemend en het zijn echte dromers.

Pitta – Elementen: Vuur en Water
Gedreven door hun vuur, zijn Pitta’s de doeners van deze wereld. Ze zijn doelgericht en georganiseerd. Van nature zijn ze leiders, ze hebben veel energie en alle wilskracht om hun dromen te verwezenlijken!

Kapha – Elementen: Aarde en Water
Kapha’s zijn de meeste stabiele types in ayurveda, ze zijn niet snel van hun stuk te brengen en kunnen zich temidden van veel chaos staande houden. Het zijn de warme, zorgzame zielen van deze wereld, die vaak diepe en hechte relaties hebben.

Alle types hebben een verschillend spijsverteringsvuur, je agni. Je agni wordt gedreven door je element, dus ben je een vuurtype en je gaat vurig eten, dan krijg je een grotere vlam (bijvoorbeeld brandend maagzuur), ben je een luchttype en de wind waait door je vlam, dan flakkert deze. En als je aarde op het vuur gooit, dan gaat de vlam uit. Op die manier moet je rekening houden met je spijsvertering.Door naar je agni te kijken en te kijken wat het nodig heeft.

Op de site van Daniëlle kun je een test doen om te bepalen wat jouw type is. Als je die test hebt gedaan, weet je ongeveer wat jouw type is. Wil je zeker weten wat je bent en een preciezere meting? Dan kun je een consult bij Daniëlle plannen, ze kijkt dan naar je tong, voelt je pols en stelt je meer vragen, op die manier kan ze erachter komen welke combinatie van elementen jouw unieke geboorteconstitutie maken!

Zoete aardappel

Balans

Nu denk je misschien oké, ik weet mijn type, maar wat kan ik hier nou mee? Je kunt met deze kennis rekening gaan houden met wat je eet en dat kan al heel eenvoudig. Balance is key! Als je weet dat jij een Pitta bent, dan weet je dus dat jij een vurig type bent. Tijdens het koken kun je dan beter hele hete smaken mijden, omdat je dan oververhit raakt en dan raak je uit balans. Als je uit balans bent ga je dat merken aan verschillende dingen, voor alle types kan zich dat anders uiten. Een aantal kwaaltjes:

Vata – Uitdroging in je lichaam (huid, haar, etc) opgeblazen gevoel, nerveus, angstig, gestrest.

Pitta – Huiduitslag, veel transpireren, gestrest, kritisch, perfectionistisch, ongeduldig.

Kapha – Vette huid en haar, slapeloosheid, verkouden, moe voelen, aankomen in gewicht.

Daniëlle legt uit dat je, als je uit balans bent, ook direct uit balans gaat eten.

Dat houdt dus in dat je niet de juiste smaken kiest in je eten. Er zijn zes basissmaken, zoet, zuur, zout, bitter, heet en wrang. Deze smaken zouden eigenlijk altijd aanwezig moeten zijn in je maaltijd. Maar voor verschillende types moet het accent verschillend liggen. En zeker als je uit balans bent, probeer dan smaken te eten die je in balans brengen. Voor alle types zijn dat:

Vata – Zoet, zuur en zout, aardende smaken.

Pitta – Zoet, bitter en wrang, verkoelende smaken.

Kapha – Heet, bitter en wrang, prikkelende smaken.

Als laatste kijk je naar het jaargetijde.

Je kunt je voorstellen dat een Pitta in de zomer (als het al heet is) geen pittige maaltijd moet nuttigen, dan krijg je als Pitta zeker last van opvliegers en oververhit je. Het is dan, voor alle types, belangrijk dat je verkoelende smaken eet, zodat je Pitta niet te hoog kan worden. Dat kan bij iedereen, een Vata heeft ook wel een beetje Pitta in zich en ook wat Kapha. Om de dosha’s in balans te houden, moet je daarom rekening houden met het seizoen. Is het kouder? Eet dan juist wat hetere dingen om in balans te blijven.

food

Happy soul food

Dat is in een notendop Ayurveda. Natuurlijk is dit lang niet alles, maar misschien heb je al iets van jezelf herkend in de types. Misschien heb je ook het gevoel dat je uit balans bent. Heb je wat vage kwalen, maar heb je geen idee waar die vandaan komen. Dan kan het goed voor je zijn om eens wat dieper in Ayurveda te duiken, om te kijken of je wat meer in balans kunt komen. Dat is uiteraard niet alleen het geval voor je voeding, maar daar begint het wel. Daniëlle geeft aan dat Ayurveda een systeem is dat niet werkt op een symptoom. Je kunt niet simpel zeggen ‘ik heb een vette huid, doe er iets aan’, Ayurveda pakt alles aan. Het werkt dieper door en kijkt naar de disbalans van je hele systeem. “Het helpt je om jezelf gelukkig te eten” zegt ze.

Eten is de ingang, maar de rest volgt vanzelf.

Die opmerking laat ik op me inwerken, mezelf gelukkig eten, heb ik dat niet altijd geprobeerd met een reep chocola? Yeah and how is that working out for you? Niet zo best. Ik voel me altijd wat opgeblazen, ben vaak moe, heb geen energie en kan last hebben van angsten. Tenminste, dat had ik, sinds ik terug ben uit Ibiza en me een beetje probeer te houden aan wat ik van Daniëlle weet, ben ik wel minder vaak moe. En het lijkt alsof het iets minder mistig is geworden in mijn hoofd.

Ik heb meer energie, krijg meer voor elkaar en ben minder onrustig.

Zou dat het resultaat zijn van mijn nieuwe eetpatroon? (Ik heb een doos vol kruiden bij Danielle besteld zodat het Ayurvedische koken een stuk makkelijker is geworden.) Of is het de dagelijkse meditatie? Inzichten van het retreat? Of kan het zijn dat dit de ‘rest’ is waar Daniëlle het over heeft? Heb ik de energie om te mediteren omdat ik goed ben gaan eten? Kan ik meer genieten van het leven omdat ik meer geaard ben door de smaken die ik gebruik? Ben ik ongemerkt een beetje meer in balans gekomen dankzij Daniëlle? Zit ik mezelf nou gelukkig te eten, zónder kilo’s suiker? Wauw… Daniëlle is echt heel goed in wat ze doet!

Foto Dani SLA

Ben je ook benieuwd wat Ayurveda voor je kan doen en ben je klaar om jezelf gelukkig te gaan eten zonder diëten en allerlei regels? Je kunt bij Daniëlle een afspraak maken om je type te laten bepalen, je kunt bij haar workshops volgen en je kunt in haar webshop diverse pakketten en losse producten kopen om je te helpen bij het koken. Inspiratie nodig? Op haar weblog Soul Foodie Blog vind je een enorme verzameling met recepten!

NB Daniëlle is op 9 mei begonnen met haar Happy Pretox Challenge, waarin ze je leert wat de basis van detoxen is en wat goed en verantwoord detox eten is. Geef je nog snel op voor deze tiendaagse!

Bewaren

Facebooktwitterpinterest