Retreat yourself

Terwijl ik mijn paklijstje voor de dertigste keer naloop, begin ik de reisstress echt te voelen. Dit heb ik altijd voordat ik op reis ga. De welbekende ‘wat-als-dit’ en ‘stel-nou-dat’ scenario’s schieten voorbij in mijn hoofd. En, al heb ik elke situatie uitvoering bekeken en uitgeplozen, ze willen niet weggaan. Ik kijk naar de mat voor mijn voeten. Het is mijn mooie vertrouwde OHMat die ik in gedachten al 400 keer heb uitgerold op Ibiza voor de retreat van Retreat Yourself. De stapel leggings ligt ernaast. Daarnaast een stapel topjes. Bovenop ligt mijn mooiste top van iloveyoga.nl. Peace Begins With A Smile staat erop.

Ik zoek naar de lach die deze vrede in mijn hoofd moet brengen, maar kan deze nergens vinden.

Zuchtend rol ik mijn mat uit, voel het zachte materiaal onder mijn vingers en ga zitten in kleermakerszit. Mijn ogen gesloten, handen op mijn knieën. Ik weet dat mediteren zinloos is, maar mijn mat nodigt me uit om het toch te proberen. Wat er nou toch aan de hand is vraagt ze. Ik leg haar uit dat ik gestrest ben. Terwijl ik mijn hart over haar uitstort en alle beren die ik zie voor me uitstal, luistert ze getrouw. Als ik klaar ben, wil ze een afspraak maken. Zij bewaart al deze gedachten voor me en in ruil daarvoor moet ik ze achterlaten op ibiza. Ik sputter tegen, alles?

Maar dat zou betekenen dat ik hier open in moet gaan, zonder geestelijke bewapening.

Ze blijft vasthouden, dit is het beste voor me en ik moet haar vertrouwen. Ik rol haar op met problemen, beren en stress stevig gevouwen in haar midden. Ze verdwijnen in mijn koffer.

Ibiza meditation

Ik zal toegeven, een retreat kon ik wel gebruiken

Dus toen Chantal Visser van reisblog Your Future Postcard en ikzelf de kans kregen om een retreat van Retreat Yourself, georganiseerd door Willemien van Egmond te ervaren, leek me dat de perfecte reis. Mijn leven staat nooit stil, met een baan die veel verantwoordelijkheden heeft, een blog, yogalessen, twee jonge kinderen, een partner, sociale verplichtingen en de nodige psychische EHBO de afgelopen jaren, heb ik wel eens het gevoel dat het leven mij stuurt in plaats van andersom. Volgens Willemien is dat veel voorkomend tegenwoordig.

We zijn geneigd veel te geven, maar vergeten onszelf daarbij een beetje.

Willemien geeft het voorbeeld van een vogel. Stel je voor dat je twee vleugels hebt, om te kunnen vliegen moet je beide vleugels in hetzelfde ritme op en neer bewegen. Stel je nu voor dat je ene vleugel geven uitbeeldt, dit staat voor alles wat je geeft in het leven. Je andere vleugel staat voor nemen. Bewegen jouw vleugels in hetzelfde ritme? Of kom je niet vooruit omdat je maar met 1 vleugel staat? Tijdens een retreat van Retreat Yourself leer je weer in het ritme te komen en het evenwicht te herstellen.

RoofmatTerrace

Dat begint direct

Omdat ik hier open in moet gaan laat ik me meevoeren door de pracht van Ibiza zonder er al te veel over na te denken. Na een nacht geslapen te hebben ontwaak ik met een ongekend uitzicht vanaf mijn privédakterras, wauw! Alleen dit al is een cadeautje! Het heerlijke ontbijt is het tweede cadeau deze ochtend, helemaal omdat ik het kan opeten in de warme zon. Daarna vertrekken we naar de yogadome, een bijzonder betoverende dome met hetzelfde uitzicht als mijn dakterras. Wat is het inspirerend om mijn practice te mogen doen met dit mooie eiland als dristi! Mijn yogamat knipoogt naar me. ‘Zie je nou wel’ zegt ze ‘Geen beren op de weg.’ Ik geef haar gelijk en geniet van de eerste yogales.

dome

Yoga

Daarna mogen we aanschuiven voor een heerlijke brunch.

Ayurvedisch chef Danielle van der Stoom van The soul food company zal deze week het eten verzorgen op basis van ayurvedische principes. In het kort houdt dat in dat we gaan eten wat bij ons past, op basis van de drie types die ayurveda kent. En wat bijzonder is op deze retreat is dat we daarbij ook nog gaan detoxen. Dat wil zeggen dat we ‘ama’ uit ons lichaam zullen verwijderen. Ama kun je zien als de gifstoffen in je lichaam, een soort slib. Wat we eten zal dat losmaken en verwijderen zodat we letterlijk schoon en licht naar huis gaan. Een heerlijk idee want mijn buik zegt vaak genoeg dat het suiker beu is, maar meestal doe ik net alsof ik dat niet hoor.

Zoete aardappel

Na een middag luieren in de zon (we zijn allemaal moe en gebruiken de dag om even lekker op te laden) is het weer tijd voor een lesje yoga. Anneke van Bokhoven, onze yogalerares, verwelkomt ons met warme energie en geeft aan dat we Yin yoga gaan doen vandaag. Omdat we ons richten om het onderste chakra, zitten er veel heupopeners in deze lessen. Niet mijn favoriete houdingen grap ik naar Anneke, waarop ze serieus antwoord dat je juist de poses die je vermijdt nodig hebt. Ze zet ons in verschillende houdingen. In Yin yoga werk je diep door op je weefsels doordat je lang in dezelfde houding blijft staan.

Tijdens duifhouding op rechts (mijn slechte kant) die een uur lijkt te duren, dringen herinneringen zich op in mijn linker blikveld.

Ze willen gezien worden maar ik heb daar geen zin in. Als ik een moment vertwijfeld nadenk over wat ik hiermee aan moet, grijpen ze hun kans. Beeld na beeld sijpelt naar binnen, herinneringen van vroeger, als foto’s schieten ze voorbij. Het is oud zeer waar ik niet aan wil denken, waarom zie ik dit? En waarom is er iets anders aan deze herinneringen? Ze lijken zo licht, alsof ze in het zonlicht staan. Het verwart me en een golf van emoties spoelt over me heen, tranen springen in mijn ogen en ik voel paniek. Ik moet uit deze houding en ik moet hier weg. Buiten zak ik tegen de yogadome aan, de laatste zonnestralen van de dag raken mijn gezicht en geven betekenis aan mijn emoties. Achter elke pijnlijke herinnering staat ook een blije, al lijk ik die te zijn vergeten.

Het zonlicht is er om me te vertellen dat ik moet focussen op het positieve en het negatieve moet loslaten.

Duif

Als alle heupopeners zijn geweest keer ik terug naar mijn mat. Nog voordat ze iets kan zeggen stop ik haar ‘Ja, we laten dit hier’ Tevreden knikt ze.

 

Yoga

De volgende middag vertrekken Chantal en ik naar de hippiemarkt in San Joan. Onze missie is een zonnebril voor Chantal en cadeautjes voor onze kinderen. Wat is het hier leuk! En wat hangt er een geweldige sfeer op deze markt. Ik koop wat souvenirs voor thuis, dans mee op de livemuziek en voel me heerlijk. Dat gevoel neem ik mee naar de volgende avondles yoga. Tijdens een geweldige visualisatieoefening waarin we oude takken wegknippen uit een schitterende rozenstruik schiet ik weer vol. Mijn mat geeft me oud zeer aan en ik knip het weg, we werken zwijgend zij aan zij totdat de hele struik gesnoeid is. Samen bekijken we het resultaat. Ik wijs naar de oude kronkelende tak die niet weg wilde, ze haalt haar schouders op en zegt me dat ik geduld moet hebben.

Als we alles wegknippen blijft er geen struik meer over.

hollowback

Alsof deze tranen nog niet genoeg waren, krijg ik de dag erna het verdrietige nieuws dat mijn kat is overleden. Ik moet direct door naar de yoga en tijdens de les vangt mijn mat traan na traan voor me op. Alsof Daniëlle het weet maakt ze die middag een cacao-mango smoothie. Dankbaar neem ik het drankje aan.

Hoe weten chefs toch altijd precies het juiste eten bij je humeur uit te zoeken? Chocola had ik echt even nodig nu.

Cacao Smoothie

De rest van de dag gebruik ik om even bij te komen. Pablo de fincakat komt bij me liggen. Hij lijkt qua karakter zoveel op mijn overleden kater Tic, dat het net lijkt alsof ik toch even afscheid kan nemen. We knuffelen een tijdje en samen vallen we in slaap. Ik ben niet echt moe, maar ik heb de tijd nodig om even mijn gedachten op een rijtje te zetten.

Ik inventariseer wat er nog op mijn yogamat ligt en concludeer dat Ibiza al veel heeft opgenomen.

Als ik de volgende dag met Chantal op pad ga om Es Védra (de rotsformatie waar naar verluidt bijzondere energie de wereld in gestuurd wordt) te zoeken, komen we de intentiespiraal tegen. Een spiraal van gekleurde stenen. Het is de bedoeling dat je alle rondes loopt en dat je in het midden iets van jezelf achterlaat en een intentie stelt. Mijn intentie is om energiek naar huis te gaan.

PabloDanielleIntentie

Daar dragen alle komende dagen zeker aan bij, ik krijg een heerlijke massage, ervaar een bijzondere healing en ga op in een geweldige klankschaalmeditatie. Als de zesde dag aanbreekt zit ik ’s avonds op de bank te genieten. We zitten met een heerlijke kop detoxthee te kletsen over de dag, de vrije middag is net achter de rug en iedereen heeft geweldige eilandverhalen. Mijn telefoon piept en ik zie twee afbeeldingen binnenkomen.

Een blik op mijn telefoon zorgt ervoor dat mijn ogen weer vol tranen staan.

Maar deze keer snik ik er niet bij, deze keer schater ik van het lachen. Ik kijk naar de absurde foto die Chantal maakte in de Sluiz outlet. We staan met een kussen van een half overhemd met een arm eraan om onze nek, daar hebben we zo om gelachen in de winkel en ook nu weer kan ik niet stoppen met lachen. Peace begins with a smile schiet ineens door mijn hoofd. Het geluk vult me en blijft als warm zonlicht hangen. Rozig val ik in slaap, op naar de laatste dag!

MassageKussen sluiz

Ineens is het dan weer vrijdag. Wat ging de week snel! Tijd om afscheid te nemen, van Willemien, Daniëlle en Anneke, Pablo de poes, van de finca en van mijn retreatgenoten, die overigens in hetzelfde vliegtuig stappen. We nemen afscheid bij de bagageband op Eindhoven Airport, allemaal verfrist, ontspannen en een beetje bijgekleurd door de Ibiza-zon.

Eten met de groep

Als ik thuiskom open ik mijn koffer.

Mijn mat valt eruit en rolt zichzelf uit over de vloer, ze ziet er leeg en licht uit.

Ze nodigt me weer uit om te komen zitten en terwijl ik dat doe voel ik me ontspannen. ‘Alles achtergelaten in Ibiza?’ vraagt ze me. Ik knik en gebaar naar de ruimte op de mat. Één voor één stal ik nieuwe dingen uit op de mat, nieuwe herinneringen, energie, ervaringen en rust. Ze bekijkt alles aandachtig en samen concluderen we; dit was uniek, onmisbaar en heel speciaal!

Bedankt lieve Willemien, Daniëlle en Anneke, voor de geweldige week!

Meer weten?

Ook op retreat? Op de site van Retreat Yourself vind je een breed aanbod Retreats.*

Geïnteresseerd geraakt in Ayurvedische voeding? Binnenkort lees je hier een heel artikel over met Daniëlle van der Stoom! In de tussentijd kun je op haar site kijken of haar blog vol heerlijke recepten lezen!

Ook yogadocente Anneke van Bokhoven kun je online vinden, zij is vooral gespecialiseerd in ouder-en-kind yogaretreats.

Van plan om naar Ibiza te gaan? Chantal Visser van Your Future Postcard is erin gespecialiseerd, bekijk bijvoorbeeld deze mooie video eens.

De mooie mat Dreamcatcher is van OHMat, deze vind je hier.*

Peace begins with a smile top van Be Love en de mooie Aurora Flame legging van iamvibes bestel je bij iloveyoga.nl.*

De galaxy- en triangleslegging zijn van Zumprema en bestel je hier!*

Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Retreat Yourself, Your Future Postcard en Positive Me.

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Comments

 • Chantal

  Mooi en eerlijk geschreven Alyssa. Het was een topweek. Een emotionele achtbaan, maar wel een die ik graag eens over zou doen. En wat een schattige foto van jou en poes Pablo.

  • Positive Me

   Mee eens, de week was heftig, maar zo mooi! Volgend jaar weer? 😉

 • Anneke van Bokhoven

  Ow tranen rollen over mijn wangen bij het lezen, lieve Alyssa volgens mij heb ik op mijn beurt van jou een stukje beter leren huilen, wat mooi geschreven! Dank je Xx

  • Positive Me

   Ah lieve Anneke, dankjewel! We hebben veel van elkaar geleerd denk ik!

 • Debbie

  Met m’n handen gesloten voor mn hart, maak ik een diepe buiging! <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
46 ⁄ 23 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X