Detox chocolademousse met avocado van de Detox Kitchen Bible

Detox kitchen bible

Als je de memoires van mijn retreat op Ibiza hebt gelezen, dan weet je dat ik een week lang mocht detoxen. Het resultaat daarvan? Ik voelde me superfit! Om dit thuis te kunnen doorzetten, ben ik me flink gaan verdiepen in detoxen. Wat is het? Hoe doe je het? En kan het passen in het dagelijks leven, of is het een crash-week en dan weer normaal door? Voor wie zich ook afvraagt wat detoxen is en hoe je dan moet koken, heb ik vandaag een hele goede tip! De Detox Kitchen Bible van Lily Simpson en Rob Hobson. Het lijkt een receptenboek, maar is veel meer dan dat. Het is een naslagwerk voor gezonde voeding.

Ook voor wie niet wil ontslakken en reinigen maar gewoon benieuwd is naar wat gezond eten nu écht inhoudt, is dit boek een aanrader!

Bij het omslaan van de eerste pagina komt me een mooi voorwoord tegemoet waarin wordt uitgelegd wat detoxen voor je kan doen, dat voedsel je kan helpen bij lichamelijke kwaaltjes en zelfs je geest kan beïnvloeden. En laat de titel je niet op het verkeerde been zetten, het heeft namelijk niets te maken met hardcore-detoxen waarbij je alleen sap mag drinken en de hele dag venkelthee aan het nippen bent, het heeft te maken met het helpen van je lichaam. Om ervoor te zorgen dat het gifstoffen makkelijker kan afdrijven en op die manier te zorgen dat je je goed voelt.

Balans

In ons dieet van tegenwoordig zit zoveel bewerkte voeding dat we daar ongemerkt veel klachten van kunnen ontwikkelen. Gerichte voeding kan je helpen met het herstellen van de balans. In de Detox Kitchen bible wordt detoxen daarom niet als 10-daags programma gebruikt, maar als een way-of-life. Zie het als een 80-20 benadering, waarbij je 80% van de tijd rekening houdt met wat detoxprincipes en 20% van de tijd lekker eet waar jij zin in hebt!

Wat heerlijk aan dit boek is, is de uitgebreide informatie die bij elk recept wordt gegeven. De voedingsstoffen, health benefits en op welk gebied je er baat bij hebt, het staat er allemaal bij. En met de speciale aangepaste programma’s, kun je heel gemakkelijk een gebalanceerd weekmenu samenstellen. Ideaal!

Detoxen

Het detoxelement vind je in het minderen van tarwe, zuivel en suiker in je dieet. Waarom? Omdat bewerkte tarwe zorgt voor hoge pieken in je bloedsuikerspiegel. Als je deze vervangt voor vezelrijke volgranen producten, krijg je betere en voedzamere stoffen binnen. Voor zuivel geldt dat we deze alleen nodig hebben als we jong, zwanger of heel oud zijn (vanwege de calcium in zuivel.) Verder krijgen veel mensen, al dan niet ongemerkt, spijsverteringsklachten van zuivel. Dat we minder suiker moeten eten is natuurlijk allang bekend. Geraffineerd suiker levert geen voedingsstoffen en bestaat uit lege calorieën die ook nog eens verslavend zijn! Door hierin te strepen leer je gezonder en gevarieerder te koken en eten. Hoe je dat doet lees je in de Detox Kitchen bible. Het boek heeft een handige lijst met voorraadkasttips, kruiden, uitleg over gezonde alternatieven en goede zuivelvervangers.

Voedingskunde

Vanaf pagina 286 leer je alles over voeding van voedingsdeskundige Rob Hobson. Hij neemt je mee door ‘voedingsland’ en vertelt je over alles wat je altijd al wilde weten over voedsel. Van calorieën tot macro- en micronutriënten, alles staat erin.

Hoeveel weet je van enkelvoudige koolhydraten? Hoe zit dat nou met geraffineerde suikers en fructose? Wat zijn vrije radicalen en mag je echt geen transvet eten? Rob legt alles moeiteloos uit (zonder te preken over wat-wel-en-niet-kan) en koppelt dit daarna aan de detoxprogramma’s die zijn gemaakt voor verschillende behoeftes.

Receptenovervloed!

Het echte cadeau zijn de recepten in dit boek. Het zijn er maar liefst 200! En wat bijzonder fijn is, er hoeven geen gekke dingen in, deze recepten maak je met simpele, verse ingrediënten. Ideaal dus! Ze zijn niet ingewikkeld en dus ook heel erg geschikt als je wat minder tijd hebt om te koken. Er komt echt geen einde aan het aantal recepten in de Detox Kitchen bible. Je krijgt recepten voor het ontbijt, sappen, snacks, soep, salade, granen&peulvruchten, eieren, vlees, vis, zoetigheid en basisbouillon. Hoe klinkt tabouleh met pistaches? Curry met geroosterde pompoen en tofoe? Bietenfalafel? (Deze vinden mijn kinderen heel leuk, het zijn knalroze balletjes!) Maak ook eens de mangoyoghurt met banaan, het quinoabrood, limabonen en spinaziedip, de gegrilde zalm met gember of de appel frambozencrumble! Werkelijk alles in dit boek is heerlijk!

Alvast een recept proberen? Maak dan deze heerlijke Chocolademousse van rauwe cacao en avocado. Dit is echt een hemelse traktatie en ik mag het recept met je delen!

Avocadomousse met rauwe cacao en gember

voor 4 personen • 315 calorieën per portie

Als je mensen vertelt welke ingrediënten je voor dit nagerecht hebt gebruikt, is de kans groot dat ze ervoor bedanken. Jazeker, avocado in een zoet gerecht lijkt vreemd, maar hier wordt hij verwerkt tot een heerlijke dikke room met de smaken van pure chocolade en scherpe gember. Dit resulteert in een zeer verfijnd smakende mousse. Een stofje in rauwe cacao, dat gelijk is aan de stof die vrij­­komt als je verliefd bent, kan je humeur verbeteren.

Benodigdheden

2 el kokosolie
2 avocado’s
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst
1 tl fijngeraspte verse gember
3 el kokoswater
3 el rauwe cacao
3 el vloeibare honing

Werkwijze

Doe de kokosolie in een kleine pan en laat hem in 5 minuten op laag vuur smelten. Neem de pan van het vuur.

Halveer intussen de avocado’s en verwijder de pitten. Doe het vruchtvlees in een blender of keukenmachine. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het toe aan de blender.

Voeg de geraspte gember en het kokoswater toe en meng alles tot een glad geheel. Voeg nu de kokosolie toe met de rauwe cacao en de honing. Meng alles in 2 minuten tot een volledig gladde massa. (Heb je geen blender, dan kun je alles met de hand mengen, hoewel de mousse dan grover zal worden.)

Schep het mengsel in vier kleine ramekins of dessertglazen en laat het voor het serveren 1-2 uur in de koelkast opstijven.

Rijk aan: Kalium • Magnesium • Bèta-sitosterol • Fenylethylamine • Vezel

Goed voor: Hart • Botten • Spijsvertering • Geest • Vermoeidheid • Mannen • Vrouwen

De smaak te pakken gekregen? De Detox Kitchen Bible koop je hier. Eet smakelijk!

Avocadomousse

De Detox Kitchien Bible – Lily Simpson en Rob Hobson – Uitgeverij Scriptum – €34,95

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 × 27 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X