Verkouden? Deze natuurlijke tips helpen je erdoorheen!

natuurlijke tips tegen verkoudheid

Laten we er maar niet omheen draaien, het wordt koud. Er heeft al ijs gelegen, schaatsen zijn uitgepakt en wie zonder handschoenen over straat gaat heeft al gauw spijt. Helaas komt met deze kou ook vaak de verkoudheid om de hoek kijken. We pakken ons massaal samen in kleine ruimtes en door de warmte in deze ruimtes zweven virussen lekker rond. Tel daar een dip in je immuunsysteem bij op omdat je lichaam hard moet werken voor je temperatuur en voor je het weet heb je het te pakken. Natuurlijk ren je niet direct naar de huisarts voor een kuurtje, zo’n verkoudheid gaat wel weer over. Maar gaat het je niet snel genoeg en wil je je lichaam graag een handje helpen? Probeer dan deze natuurlijke tips tegen verkoudheid!

1.) Spoel je holtes met zoutoplossing

Wie heeft er vroeger niet op de bank gelegen, op je zij en dan je moeder net die eeuwige pipet met zoutoplossing? Of dat theelepeltje met zout en water wat je moest opsnuiven van je moeder? Je vond het vies, het kwam in je keel en het zoute water proestte je ook bijna je neus weer uit. Maar ondanks dat was het goede oude zoutmiddel toch de schoonste en beste manier om je neus te spoelen! Vrij van rare dingen, gewoon water en zout, wie had gedacht dat dat het beste middel zou zijn om je holtes schoon te maken? Los 10 gram zout op in een liter lauwwarm water om de zoutoplossing te maken.

2.) Gorgel met zout

Keelpijn erbij gekregen? Hiervoor geldt hetzelfde, 10 gram zout, 1 liter water en een flinke slok in de mond. Hoofd achterover en gorgelen maar. Het is inderdaad niet zo lekker en je moet het zeker niet doorslikken, maar de antibacteriƫle werking van het zout werkt ontstekingsremmend. Hierdoor zal de keelpijn afnemen en wordt de ontsteking minder.

3.) Ga slapen met een natte doek om je hals en een wollen sjaal om

Ook een oud middel bij keelpijn, maak een doek nat en doe deze om je hals. Nu sla je hier een dikke wollen sjaal omheen (liefst een col) en hiermee ga je slapen. De doek wordt warm en door de sjaal gaat dit broeien, de volgende ochtend is je keelpijn een stuk minder geworden! (Deze methode is vanwege het slapen met de sjaal, niet geschikt voor kinderen.)

citroenthee

4.) Drink hete citroenthee met honing

Ken je de drank citrosan? Deze drink je bij koorts en griep, het is citroenthee met paracetamol. De reden dat dit met citroen gemaakt is, is dat citroen heel helend is. Het zit boordevol vitamine C, goed voor de weerstand en stimuleert de lever om afvalstoffen af te voeren. Als je hier wat honing doorheen doet combineer je dit met de antibacteriƫle werking van honing! Ook gember heeft deze werking, dus als je ervan houdt, voeg vooral een stukje toe! Dit is de perfecte thee om mee uit te zieken! Daarnaast is genoeg drinken met een virusje sowieso aan te raden, vaak zweet je meer en raak je op die manier veel vocht kwijt, blijf dit aanvullen voor een sneller herstel!

5.) Stoom driemaal per dag met heet water

Dit vind ik zo’n heilzame tip. Als mijn holtes verstopt raken (en dat gaat erg snel in de winter) ga ik direct stomen. Niet alleen komt met het stomen het opgehoopte slijm los, maar je smeert er als het ware je holtes mee. Het voordeel hiervan is dat ze wat zachter en losser worden en dat verlicht direct de druk op je oren, kaken en hoofd. Heerlijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, het gaat namelijk alleen om de stoom. Pepermuntolie of andere middeltjes zijn alleen voor de sier, maar zijn niet per se nodig. Kook water, giet dit in een schaaltje en ga hier met je neus boven hangen terwijl je met een doek over je hoofd de warmte en de stoom binnenhoudt. Nu adem je diep in door je neus, doe dit zo lang als jij prettig vindt en herhaal drie keer per dag.

Met deze tips ben je binnen no-time, op een natuurlijke manier, weer helemaal fit!

Cold

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 + 27 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X