Lunchtip: Salad jar!

Salad jar

Zit je elke ochtend weer te balen dat je diezelfde boterhammen weer meeneemt naar je werk? Heb je geen nieuwe inspiratie voor wat je moet maken en ben je toe aan nieuwe ideeën? Dan heb ik vandaag een lekkere tip voor je, maak eens een salad jar! Een salad jar is een salade in een potje. Duurzaam omdat je op die manier potten hergebruikt (je kunt ook een weckpot nemen) en gezond omdat je lekker salade eet!

Ik maakte gisteren deze!

Benodigdheden

– 100 gram bruine rijst gekookt met 20 gr linzen en een handje boekweit
– Babyspinazie (gewone kan ook, snijd het dan even)
– Cherrytomaatjes
– Gele paprika
– Schapenfeta
– Sjalotje
– Optioneel; wat gebakken biologische spek, wat noorse zalm of tonijn

Voor de vinaigrette

– 1 tl grove mosterd
– 1 tl citroensap
– 1 tl rode wijn azijn
– 100ml olijfolie (goede kwaliteit is het lekkerst)

Werkwijze

Zorg ervoor dat je de rijst al gekookt hebt en dat het afgekoeld is. Je kunt ook een restje van de dag ervoor gebruiken als je over hebt, altijd makkelijk! Dit wordt je eerste laag, afhankelijk van de grootte van je pot vul je tot een vierde van de pot. Hier gooi je de dressing overheen.

De dressing maken

De dressing maak je door de mosterd, rode wijn azijn, peper en zout en het citroensap tot een egale massa. Nu giet je heel langzaam al kloppend de olie erbij. Blijf goed kloppen! Als het goed is, zie je de consistentie van de dressing veranderen. Het wordt dikker en gaat op vinaigrette lijken. Als je tevreden bent, proef dan nog even of het lekker is, kruid eventueel iets bij.

Tip: je kunt deze dressing wel een maand bewaren als je deze in een schone afgesloten pot in de koelkast zet, dus je kunt de hele maand heerlijke salade eten!

Jar it up!

Giet de dressing op de rijst en leg hier bovenop een laag babyspinazie. Je kunt ook gewone spinazie gebruiken, in dat geval kun je de spinazie even snijden. Snijd de tomaatjes doormidden en maak hiervan de volgende laag. Soms moet je even goed aanduwen om het maximale aantal erin te krijgen. Hoeveel dat is moet je zelf bepalen aan de hand van je eigen pot. De gele paprika snijd je in blokjes. Vul hiermee de pot aan, maar laat wel ruimte over voor de kaas.

Snipper de sjalot en snijd de feta in blokjes, meng deze in een schaaltje met je vingers door elkaar. Doe je er vlees of vis doorheen? Meng deze dan ook door de kaas en de sjalot. Hiermee vul je de pot. Nu snijd je je ei doormidden, duw deze als laatste in de pot en doe de deksel op de pot. Klaar is je salad in a jar! Ziet er geweldig uit, je schuift de pot zo in de koelkast en als je gaat eten schud je deze uit op een groot bord (ik vind eten uit de pot zo lastig!) en meng je de rijst waar de dressing door zit met de groente. Zo heb je verse salade ‘s middags.

Welke combinatie maak jij? Laat hieronder even weten, ben altijd op zoek naar inspiratie!

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, good food, body en mind. For a positive You!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 + 29 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X