Food: Appelcompote zonder suiker

Appelcompote zonder suiker

Tijdens de kerstdagen eten wij vaak klassiek. Stoofschotel, aardappelpuree, knolselderijpuree, stoofperen, je kent het wel. Vorig jaar vroeg mijn zoon of er ook appelmoes bij kon? Na een blik in de koelkast bleek dat geen probleem, appels genoeg! Alleen… Geen suiker in huis! Ik besloot de appels gewoon te koken en dan te kijken hoe ik de smaak kon ophalen. Dat bleek verrassend makkelijk!

Benodigdheden

1,5 kilo zoeten appelen (ik had Elstar in huis)
100 ml water
Kaneel
Vanille (optioneel)

Werkwijze

Deze appelcompote is echt heel eenvoudig. Je schilt de appels en snijdt ze in partjes. Zet een pan met 100 ml water op en laat dit warm worden.
Als het water nog niet aan de kook is, doe je de appels erbij en zet je het vuur lager. Voeg nu kaneel toe naar smaak. Wij zijn er dol op dus ik voeg 1 tot 2 eetlepels toe, maar houd je niet van kaneel, wees dan voorzichtiger (of laat weg) je kunt later altijd meer kaneel toevoegen.

Tip: Wij vinden het heerlijk om het merg van een half stokje vanille toe te voegen!

Het is de bedoeling dat je de appels verwarmt in het water maar ze niet laat koken. Als ze ongeveer 15 minuten verwarmd zijn kun je erin prikken, als ze zacht zijn kun je ze daarna prakken met een vork of even stampen met de pureestamper. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de stukjes wilt hebben! Als je ze langer verwarmt zul je appelmoes krijgen. Je kunt dan eventueel ook even met de staafmixer erdoor of zelfs een zeef gebruiken.

Appelcompote zonder suiker

Eet smakelijk!

Tip: Wil je de appelmoes bewaren? Pak dan een leeg potje dat je even 5 minuten in een pan met kokend water onderdompelt. Haal de pot uit het water en zet deze op een schone theedoek, het vocht droogt vanzelf op. Doe de hete appelmoes in de pot en vul tot de rand. Nu draai je de deksel er stevig op en zet je de pot op de kop. Ik laat deze altijd op de kop staan tot hij afgekoeld is. Daarna kun je de pot een half jaar tot een jaar bewaren!

IMG_9734

Wat aten jullie bij het kerstdiner?

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 ⁄ 2 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X