Vijf dingen die je níet mee moet nemen naar volgend jaar

Volgend jaar

Met ieder jaar dat voorbij gaat, wordt de bagage die je als mens meeneemt weer een stukje zwaarder. De lessen die je dit jaar leerde, de dingen die je meemaakte, alle herinneringen die je gemaakt hebt, je mag ze meenemen naar volgend jaar. Je kunt erop voortborduren, je kunt eraan terugdenken en je kunt ze loslaten. En dat is precies wat je met deze vijf dingen gaat doen!

1.) Slechte eetgewoontes

In deze mooie decembermaand heb je er vast weer regelmatig kennis mee gemaakt, je liefde voor eten. Vooral voor eten dat niet goed voor je is. Voor eten met suiker, witte bloem, processed foods, voor eten waar je eigenlijk met een boog omheen zou moeten gaan. Laat het los, gooi het uit je systeem. Vanaf volgend jaar ga je het anders doen. In de winkel laat je die chocoladepinda’s liggen, dat kleffe witte broodje bij de haring hoef je niet meer en na twee rode wijntjes borrel je door met een glas water.

Probeer hiervoor gewoontes in de plaats te maken, je zult zien dat dingen beklijven als je ze blijft herhalen. Elke week naar de markt voor een tas verse groenten, in de supermarkt de schappen met chips en snoep overslaan, voor een snelle lunch geen boterham met hagelslag meer maar een avocado uitlepelen en wat snoeptomaten achterover slaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

3G14PXUMCO
2.) Negativiteit

Een jaar kan nogal wat negativiteit opbouwen, dingen die je meemaakt, ziet in de wereld, hoort van anderen, dit kan z’n weerslag hebben op je gemoed. De jaarwisseling is het perfecte moment om los te laten, negativiteit in het oude jaar achter te laten en met positieve energie het nieuwe jaar in te gaan. Dit kun je doen door een lijst te maken met alle negativiteit van het afgelopen jaar, als je deze in je hoofd maakt, ga je elk punt van de lijst denkbeeldig langs. Je pakt het op, kijkt ernaar, bedankt het voor de lessen en laat het los. Je kunt deze actie kracht bij zetten door de negativiteit uit je lichaam te ademen. Bij elke uitademing laat je een negatief punt los.

Als je de lijst opgeschreven hebt, kun je deze tijdens de jaarwisseling samen met al het mooie vuurwerk verbranden, terwijl de lijst in vlammen opgaat stel je je voor dat je ook in je hoofd alles loslaat en met een schone lei 2016 instapt!

3.) Zelfkritiek

Het is, vooral tijdens de nostalgie van het sluiten van een jaar, makkelijk om dingen aan te wijzen die niet goed waren het afgelopen jaar. Wij mensen zijn er meesters in om onszelf de schuld te geven van deze dingen. Gaat er iets fout? Dan vinden we het makkelijk om te kijken of de schuld hiervan bij ons ligt. Hebben we iets verkeerds gezegd? Gedaan? Hadden we iets anders moeten doen? We kunnen soms ook zo stom zijn! Wel eens iets in deze trant gedacht? Dan laat je deze gedachten in 2015 los. Je gaat ze niet meenemen naar 2016. Zelfkritiek heeft geen enkel nut. Het breekt je zelfvertrouwen af en geeft je een gevoel van minderwaardigheid. Probeer 2016 in te gaan met positieve gedachten over jezelf. Jij bent het waard, je bent een geweldig mens en je bent geliefd!

lake girl
4.) Smoesjes

Wil je iets bereiken? Dan heeft luieren en lanterfanten geen nut. We trappen er allemaal graag in, je zit lekker op de bank, de sportschool is zo ver weg en Netflix staat vol met leuke series. Waarom zijn we er toch zo goed in om smoesjes te bedenken? Nee vandaag kan ik niet sporten, want…? Doorbreek dit! Laat je smoesjes in 2015 en begin 2016 met frisse moed. Vanaf nu, vanaf 2016, zeg je bij elk smoesje tegen jezelf dat alleen oefening en training je kunnen helpen. Netflix kan je (helaas) niet fit maken, alleen jij kunt dat! Train je doorzettingsvermogen en ga gewoon!

Wat helpt is vaste avonden plannen, spreek met jezelf af dat je minstens twee momenten in de week naar de sportschool gaat en houd je hieraan! Plan niet je sportmomenten om je agenda heen, maar doe dit andersom. In 2106 ga jij voor fit, niet voor flix!

5.) Voornemens

Maak je elk jaar goede voornemens? Neem dan de voornemens van 2015 niet mee naar 2016. Dat klinkt vreemd, want goede voornemens zijn immers om in het nieuwe jaar waar te maken, maar als je elk jaar dezelfde voornemens meeneemt, hebben ze geen nut meer. Neem je je elk jaar voor om minder te drinken? Of te stoppen met roken? Dan heeft het voornemen z’n kracht verloren, want schijnbaar is het je niet gelukt. Dan wordt zo’n voornemen een molensteen om je nek. Je hebt een reden om tegen jezelf te zeggen dat je waardeloos bent omdat het je wéér een jaar niet is gelukt om je aan je voornemens te houden (zie ook punt 3, zelfkritiek.)

Een goed voornemen waarbij je je steeds minderwaardig voelt, geeft je direct al een negatief gevoel. Natuurlijk kun je elk jaar met jezelf afspreken om gezond te eten, en als dat jaar op jaar lukt is dat super! Maar als je elk jaar dezelfde negatieve aspecten uitlicht en het elk jaar weer niet lukt deze te behalen, dan halen deze voornemens je alleen maar naar beneden. Dus wees creatief, bedenk iets nieuws! Ga 2016 in met positieve energie en verse voornemens die je gaat behalen!

Fireworks

Wees lief voor jezelf in het nieuwe jaar en probeer positief te blijven! Je zult zien dat deze instelling zich gaat vertalen in een supergoed jaar voor jou!

Gelukkig nieuwjaar!

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 × 22 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X