spelt foccacia

Normaal heb ik niet zoveel met brood. Niet dat ik de rage volg waarin je geen brood meer mag eten en dergelijke, maar ik houd er gewoon niet van. Een gewone gesmeerde boterham, met iets erop? Nee dat is niet besteed aan mij, ik vind het gewoon niet lekker. Ik herinner me nog dat ik brood als klein meisje ook al niet lekker vond en met moeite een boterham weg kreeg. Alleen omdat mijn moeder erop stond dat ik iets at. Persoonlijk at ik liever niets dan dat ik die kleffe boterham weg moest happen. Mijn man en kinderen daarentegen zijn er gek op!

Echter bij een lekkere kop soep vind ik wel brood horen.

Soep eten wij zeker één tot twee keer in de week en een broodje kan dan nooit ontbreken. Dat brood maak ik altijd zelf. Met een broodbakmachine wordt dit een koud kunstje. Je hoeft niet eens meer te kneden! Mijn top 2 broden zijn spelt naanbrood (recept hiervan volgt) en speltfoccacia. Van die laatste deel ik vandaag mijn recept met jullie!

Benodigdheden

– 500 gram speltmeel
– mespunt zout
– 10 gram droge gist
– 15 gram suiker (je vraagt je nu misschien af waarom ik suiker door dit brood doe, vanwege de ongezonde aspecten van suiker, maar suiker kun je niet weglaten! Suiker en gist hebben elkaar nodig. Zonder suiker activeert gist niet en zal je deeg niet rijzen.)
– 300 ml water
– 4 el olie
– Teentje knoflook
– Verse kruiden (basilicum, rozemarijn, oregano, tijm, je kunt ook wat zeezout toevoegen als je hiervan houdt)

Werkwijze

Zeef het meel boven een mengkom en meng het zout, de suiker en gist erdoorheen. Nu giet je langzaam het water erbij en zorg je dat een deeg gaat vormen door met je handen te kneden. Je kunt er ook voor kiezen om alle ingrediënten in je keukenmachine te doen en de deeghaak te gebruiken. Nu je een mooie bol hebt ga je kneden. Trek hier zo’n 10 minuten voor uit. Kneden activeert het gist zodat je bol straks gaat rijzen. Als je een stukje deeg omhoog haalt en het tussen je vingers uit elkaar trekt, moet het heel blijven. Als je een soort vliesje kan vormen met je vingers is het kneden klaar. Doe de bol weer in een kom en bedek met een vochtige theedoek. Zet de bol op kamertemperatuur weg en laat 30 tot 45 minuten rijzen. Het wordt ongeveer een keer zo groot.

Als je een broodbakmachine hebt kun je deze aanzetten op het deegprogramma, deze kneedt en rijst het deeg al voor je.

Na het rijzen kneed je de bol nog een keer goed door. Leg deze weer in de schaal en laat met rust tot je het nodig hebt (minstens een half uur raad ik aan). Ik laat het vaak nog een half uur liggen, maar soms ligt het ook nog 2 uur. Dat is niet erg.

Verwarm je oven voor op 180 graden. De bol verdeel je in 2 of 4 stukken, ligt eraan hoeveel foccacia’s je wilt maken. Ik maak vaak 2 grote.

Neem een kommetje en meng hierin de kruiden, geperste knoflook en olijfolie.

Als je dit ook een aantal uren van tevoren klaar zet trekken de smaken in de olie en dat is nog lekkerder.

De twee helften deeg ga je nu uit elkaar trekken met je handen om een grote plak te vormen (ziet er ambachtelijk uit) het mag best een centimeter of 2 dik zijn. Of je doet het met de deegroller, net zo goed. Leg het op een bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt. Nu verdeel je de olie over het brood en je smeert het er helemaal mee in. Ik vind dat dit met je handen het best gaat. De knoflook druk je er dan helemaal in en je zorgt ervoor dat overal iets zit. Kwastje kan natuurlijk ook!

Schuif je foccacia in de oven en bak in 15 minuten bruin en gaar. De foccacia is iets zacht van binnen maar bovenop hard en kruidig.

En buon appetito! (We zijn in Italië op vakantie geweest dit jaar, daar las ik dit recept met witte bloem. Na wat experimenteren was de versie met spelt geboren!)

IMG_7175

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 ⁄ 4 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X