Food: Basis recept voor groene smoothies

Groene smoothie

Voor wie erover denkt te gaan beginnen met groene smoothies, maar geen idee heeft hoe en of dit wel lekker is, heb ik een geweldig basisrecept! Toen ik net begon met groene sapjes dacht ik dat ik het niet lekker zou vinden. Dat groente in de sap zou overheersen en dat het lastig zou zijn om deze sappen elke dag te maken en te combineren. Op een dag lag er een restje spinazie in de koelkast waarvan ik niet wist wat ik ermee aan moest. Ik maakte destijds wel veel fruitsap en besloot hier gewoon eens dat handje spinazie aan toe te voegen. Verrassing, geen rare smaak, geen groentesap, gewoon een smoothie met een vreemd kleurtje!

Ik was verkocht en de rest van mijn gezin gelukkig ook!

Nu ik een nieuwe blender heb ben ik nog fanatieker met mijn sapjes! Deze kan ook met gemak bevroren fruit verwerken en ik vind het ideaal om op deze manier altijd lekkere ingrediënten in huis te hebben. Deze voeg ik eigenlijk altijd toe aan mijn basisrecept voor groene sapjes. Deze dingen heb ik bijna altijd in huis en ik drink dit sapje ook zonder toevoegingen graag.

Benodigdheden

– twee handen spinazie
– 1 appel (kies een rood/gele, zoals jonagold of elstar)
– 1 banaan (liefst een beetje rijp)
– theelepel citroensap
– 500 ml water

Tip: Zorg ervoor dat je altijd een beetje citroensap toevoegt. Ook als je hier niet van houdt heeft je smoothie dit eigenlijk nodig. De zure smaak van het sap neutraliseert veel van de overheersende smaken van de andere ingrediënten.

Tip: Koop je gewassen spinazie in zak? (Ik ben zelf het meest te spreken over die van Albert Heijn, die blijft het langst vers) zorg er dan voor dat je de zak nergens tegenaan houd als je hem mee naar huis neemt, bewaar je de zak nog afgesloten in de koelkast, laat deze dan niet tegen de achterkant van de koelkast aankomen, op die manier kneus je de spinazie niet en blijft deze langer goed. Maak de zak liefst dezelfde dag nog open en prepareer deze voor de smoothies. Ik gebruik hiervoor de grote bakjes met blauw deksel van Ikea, hier kan precies genoeg in voor 1 sapje en als je deze bakjes afgesloten in de koelkast zet houd je ze met gemak 4 of 5 dagen goed.

Bovenstaande gooi je in de blender. Laat draaien tot er geen stukjes meer in je smoothie zitten en klaar is je basissmoothie.

Fruit

Dit recept kun je aanvullen met verschillende soorten fruit, gooi er een handje aardbeien en blauwe bessen bij voor een zoete smoothie. Aardbeien en bessen kun je trouwens goed invriezen. Ik doe ze gewoon in porties in de vriezer zodat ik zo een portie kan toevoegen. Voor een exotische smoothie voeg je een halve ananas of halve mango toe, ook deze kun je goed invriezen! Zelfs banaan vries ik in als deze te rijp begint te worden. Met deze basis kan het bijna niet misgaan!

Groen sap

Groente

Variëren met groente is lastiger. Ik voeg wel eens bevroren spinazie toe in plaats van verse en daarmee vind ik dat je minder moet doen dan je gewend bent en ik laat het graag eerst ontdooien. Voor bevroren boerenkool geldt hetzelfde, de smaak van boerenkool is overheersend en bevroren nog meer! Dus als je de groente gaat vervangen (en dat kan ik me goed voorstellen) experimenteer dan wat. Vandaag had ik paksoi in plaats van spinazie en daarvan deed ik per ongeluk te veel in de blender. Vijf grote bladen is best veel met een halve liter water schijnbaar. Les voor de volgende keer! Wat wel heerlijk is, is om in plaats van een handje aardbei, twee grote geschrapte worteltjes toe te voegen. Lang laten blenden om deze fijn te krijgen, krijg je een heerlijk zoet sapje van! Ook courgette en avocado zijn heerlijk in je sap!

Water of melk

Wil je de vloeistof vervangen? Ook dat kan. In plaats van water kun je kokosmelk of amandelmelk nemen. Ik kan je alleen geen advies geven over de smaak hiervan, want ik maak eigenlijk alleen sapjes met water, gezonder en natuurlijker!

Drink jij veel groene sapjes? En wat is jouw succesrecept? Deel het hieronder!

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 × 11 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X