Be thankful! Vier oefeningen in dankbaarheid.

Thansgiving

Het is vandaag thanksgiving. Een feestdag waar wij in Nederland niet zoveel mee hebben, maar waar we zijdelings wel eens van horen. Kalkoen, zoete aardappels en dankbaarheid. Meer weet ik er eigenlijk niet van. Als fan van romantische comedy’s gaat het in mijn hoofd hand-in-hand met familieruzies en ongemakkelijke situaties. Uiteraard is dit in het echte leven niet zo, maar waar gaat het dan over?

Thanksgiving

In Amerika is de traditie ontstaan uit dankbaarheid voor een goede nazomer die oogsten mogelijk maakte na een mislukte oogst in 1621. Vandaag de dag is het vooral samenkomen met familie en het eten van een gevulde kalkoen. Voor native Americans is dit een moeilijke dag, zij vinden dat dankbaar zijn op een dag die symbool staat voor het lijden van hun volk verkeerd is. Zij herdenken daarom op deze dag mensen die zij verloren zijn. Los van dit moeilijke twistpunt in Amerkia is het wel een mooi idee om een dag in het jaar stil te staan en dankbaarheid te vieren. Dankbaar zijn voor wat we hebben en dit uitspreken, daar gaat het om.

Nu heb ik al vaak gehoord en gelezen dat dagelijks dankbaar zijn je ook erg gelukkig kan maken.

Het laat je focussen om de goede dingen in het leven en het zorgt ervoor dat je oog krijgt voor de kleine dingen. Het doet je nadenken over jezelf en over je leven en het laat je stilstaan bij vandaag en het heden, in plaats van de focus in je hoofd op verleden of toekomst te houden.

Daarom vandaag, op Thanksgiving day, 4 oefeningen om elke dag dankbaar te zijn.

 

Thanksgiving

1.) Houd een dankbaarheidsdagboek bij

Neem elke avond een momentje voor jezelf waarin je bewust dankbaar gaat zijn. Ga rustig zitten, adem diep in en uit en neem de dag met jezelf door. Richt je alleen op positieve gedachten, negatieve merk je op en laat je voorbij gaan. Alle positieve gedachten die in je opkomen ga je opschrijven in de vorm van een dankbare gedachte. Ben je blij met iemand die je vandaag heeft geholpen? Of gewoon omdat iemand lief voor je is? Schrijf dit op. Ben je blij dat je vandaag goed gewerkt hebt? Of dat de maaltijd lekker smaakte? Schrijf op! Wees er dankbaar voor. Neem je voor elke dag 5 punten op te schrijven, hoe klein ze ook mogen zijn. Oefen je dit dagelijks, dan zul je merken dat je ook gedurende de dag ineens dankbaar gaat zijn!

2.) Spreek dankbaarheid uit

Ben je blij met iemand? Of ben je trots dat je lichaam zich weer door een les yoga heeft geworsteld terwijl je geen zin had? Zeg het! Door dankbaarheid te tonen en echt uit te spreken leer je jezelf en anderen te waarderen. Als je het hardop zegt zul je bovendien merken dat je gedachte echt wordt en dat de boodschap hierdoor nog beter overkomt!

3.) Zoek dankbaarheid op

Niets om dankbaar voor te zijn als je in je boekje wilt schrijven? Helemaal blanco en geen idee waar je dankbaar voor zou moeten zijn? Ga er dan naar op zoek. Bedenk wat jou drijft en waar jij van houdt en ga het actief zoeken. Pak een mooi boek, zoek een muziekstuk op wat jou aanspreekt of bel iemand waar je van houdt. Houd het boek in je handen en voel het papier, lees stukjes terug, wees dankbaar dat het geschreven is en dat het jou geraakt heeft. Luister naar de muziek en laat je meevoeren in de melodie, voel je dankbaar voor wat dit met jou doet. Luister naar de mensen waar je van houdt en wees dankbaar dat ze er zijn. Dankbaarheid is overal, al moet je het soms zelf zoeken!

4.) Realiseer je dat dankbaarheid ook heel klein kan zijn

En dan bedoel ik ook echt heel, heel erg klein. Je kunt al dankbaar zijn omdat je een lekker kopje thee aan het drinken bent, of omdat je vandaag je leukste paar schoenen aan hebt gedaan. Dankbaarheid kan in vele groottes langskomen en alle vormen ervan kun je accepteren. Voel je vooral niet beschaamd omdat je dankbaar bent voor hele kleine dingen, een mooi plaatje in een tijdschrift, de zon op je gezicht, juist deze kleine dingen maken het leven heel rijk als je ze weet te zien. Elke dag heeft zoveel moois te bieden, je hoeft je ogen er alleen maar voor open te houden!

Probeer het eens, dankbaarheid kan je veel brengen!

Wat vind jij van dankbaarheid tonen? Lukt het je?

Lees hier meer over Thanksgiving
Leer hier over geluk

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 − 19 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X