Eerder, als ik meedeed aan een yogaklas, dan deed ik dat vooral op gevoel. Met een idee van; deze houding moet ik zeker wel kunnen, in de gevorderde variant. En dan lukte dat met veel gesjor en getrek ook wel. Dus als de instructeur zei dat ik mijn billen moest aanspannen om mijn onderrug te beschermen, dan dacht ik ach, dat zal wel, maar zo lukt het ook prima.

Niet dus

Tot de klachten begonnen. Heel stilletjes en zachtjes slopen ze erin. Nadat ik echt intensief begon te trainen begon het in mijn onderrug toch echt wel pijn te doen. Wel het type pijn wat je ook kunt wijten aan een slechte houding op je werk of het slapen op een slecht matras. Één van mijn knieën was ook af en toe te veel en te trekkerig aanwezig. En dan heb ik het nog niet gehad over mijn ergste blessure, mijn elleboog. Met hypermobiele spieren is het al een risico om yoga te gaan beoefenen. De kans dat je overstrekt is ongeveer 100% aanwezig. Persoonlijk was ik een hele fervente overstrekker, op die manier lukte het me namelijk wél om in die ene pose te komen. Dat mijn lichaam dan de last moest dragen was daar ondergeschikt aan.

Ashtanga

Toen ik begon met een dagelijkse Ashtanga routine begonnen de klachten echt te duidelijk te worden. Dit was niet te wijten aan houdingen of slechte bedden, dit kwam door mijn routine. Ik begon me te verdiepen in de houdingen, welke spieren nodig waren om ze goed te kunnen uitvoeren. En hoe de lijnen van je lichaam echt moeten lopen in de houding. En die ontdekkingsreis heeft me erg veel gebracht.

Wat ik zeker weet is dat yoga geen pijn mag doen.

Maak onderscheid tussen pijn en rek. Omdat je stretcht voor flexibiliteit, is het logisch dat sommige poses niet prettig voelen. Echter tussen ‘niet prettig voelen’ en ‘pijn’ zit een groot verschil. Zodra je pijn voelt, stop de pose dan en ga na waar dit door kan komen. Wat bij mij ontzettend helpt op zo’n moment, is op Youtube tutorials te bekijken van de poses die me pijn bezorgen en deze pose dan intensief te trainen op een manier die wél goed voelt voor mijn lichaam.

Chaturanga Dandasana

En dan komen we op mijn blessure uit, de ellebogen. Wanneer heb ik er het meeste last van? In Chaturanga Dandasana, lage plank. Ik kan prima een Chaturanga verwerken in mijn routine en dan zal ik ook geen last krijgen van mijn elleboog, maar zodra ik meer dan 4 Chaturanga’s op een flink tempo ga doen, voel ik onvermijdelijk een steek in het gewricht van mijn rechterelleboog. Toegegeven, ik heb altijd gevonden dat Chaturanga er makkelijk uitzag en dat ik deze goed onder de knie (of de elleboog) had, maar daar kwam ik hard op terug toen ik geen volle Ashtanga routine meer kon uitvoeren wegens hevige pijn aan mijn elleboog.

Dit zorgde ervoor dat ik in Down Dog niet meer kon staan, dat ik geen Urhdva meer kon uitvoeren en dat ik bij Wild Thing keihard op mijn billen viel.

Dus dook ik in Chaturanga

Wat is er aan deze pose die mijn ellebogen zo belast? Ik kwam erachter dat het eigenlijk een hele bedrieglijke pose is, Want hij lijkt oh zo makkelijk, en je hebt al gauw het idee dat je hem in de vingers hebt. Een soort flauwe push up lijkt het. Dit is dus absoluut niet zo, het is één van de moeilijkste poses uit de yoga. Het gevaar is dat het er makkelijk uitziet, terwijl zo’n beenknoop als Ashtavakrasana er veel lastiger uitziet.

Maar zo’n knoop vereist vooral flexibiliteit in de heupen. Terwijl het balanceren op je handen komt vanuit kracht in de schouders.

Dat is ook wat je bij Chaturanga wilt bereiken, de kracht moet niet gedragen worden vanuit je ellebogen, maar juist vanuit de schouders en de armspieren. De overige kracht komt uit je ‘core’, je spant alle spieren in je lichaam aan, je benen, je billen, je buik, de zijkanten van je romp en je rug. Draag jezelf niet met de gewrichten van je ellebogen, maar vanuit je schouders. Laat deze niet naar voren zakken maar schuif ze in je rug, houd je armen in een hoek van 90 graden en duw je ellebogen in je zij. Op die manier zul je zien dat je jezelf ook makkelijk in Upward Facing Dog kunt duwen.

Oefenen?

Wil je dit oefenen? Probeer dan de gewone plank vast te houden. Begin met 5 ademhalingen en bouw dit uit. plank geeft je kracht in je schouders. Deze kracht heb je continue nodig, niet alleen in Chaturanga, dus het is slim om hierin te investeren. Bouw elke dag je plank uit en werk vanuit deze positie naar een gezonde Chaturanga toe.

Meer zien?

Deze video’s van Kino Yoga hebben mij geholpen om tot een goede plank te komen:
Chaturanga Kino 1
Chaturanga Kino 2

Succes met je Chaturanga!

Bewaren

Facebooktwitterpinterest