Dingen maken blij
We worden blij van mooie dingen. Wie zich omringt met een leuk ingericht huis en mooie kleding, wordt hier blij van. Waarom is dat?

Mooie stofjes

Zodra we iets als plezierig ervaren, worden in onze hersenen verschillende processen in werking gesteld. Het fijne is dat wij als mensen plezier heel intens kunnen ervaren door een veelheid aan stofjes in ons hoofd. Ons dopamine- en opiaatsysteem kan stoffen vrijlaten die ons een euforisch gevoel geven. Dit gebeurt bijvoorbeeld zodra we verliefd worden. Iedere keer als het gezicht van onze geliefde in beeld komt, laat ons hoofd stoffen vrij die zich laten vergelijken met drugs. Deze stoffen bedwelmen ons en werken verslavend. Niets lekkerder dan deze geluksstofjes in ons hoofd. We willen ze vaker, meer en langer. Het vervelende is dat ze hun werkzaamheid verliezen, hoe meer ze vrijkomen. Daarom neemt verliefdheid af na een tijd, de stofjes doen hun werk niet meer zoals eerder en de hevigheid neemt af. (Meer lezen over deze stofjes? Wij zijn ons Brein van D. Swaab staat er vol mee!)

Geluksmakers

Ook bij het zien van mooie, inspirerende voorwerpen kunnen deze stofjes vrijkomen. Je beleeft als het ware een verliefdheidje op deze spullen. Dat zal iedereen herkennen. Die ene lamp die je moest hebben, dat vloerkleedje, die ene mooie ingelijste print, het was liefde op het eerste gezicht. Lees: er kwamen stofjes vrij. Deze stofjes blijven vrijkomen bij het zien van het object van je begeerte. Toegegeven, ook deze stofjes verliezen hun werkzaamheid. Maar net als bij een verliefdheid die kan overgaan in een duurzaam houden van, kun je dit ook ontwikkelen met je mooie spullen. Je raakt eraan gehecht. De aanblik doet je denken aan het geluksgevoel en roept door deze associatie al geluk op. Voor de spullen waar het niet voor werkt kun je zoeken naar een nieuwe bestemming. Upcyclen geeft je een kans om lekker mindful met je handen te werken en weggeven geeft altijd een geluksgevoel!

Kleren van de keizer

Mooie kleding kan een neveneffect hebben. Naast het geluksgevoel, kun je hieraan een gevoel van zelfvertrouwen verlenen. Ja, dit is een beetje vals spelen, je wilt je natuurlijk altijd goed voelen en niet alleen als je mooi gekleed bent. Toch kan het je wel helpen, je de hele dag goed voelen heeft een algeheel effect op je gemoedstoestand. Het kan je helpen sterker te worden tot het moment dat je dit altijd kunt zijn. Waarom zou je die hulp niet aanvaarden? Hou van jezelf en van je lichaam en gun het de verpakking die het verdient. Dat ben je zeker waard.

Hoe zit dat bij jou? Heb je ook geluksmakers in huis staan? Of word je gelukkig van dat ene kledingstuk waarin je je altijd onoverwinnelijk voelt?

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Positive Me. Over yoga, goodfood, mind en body!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 + 19 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X